Consumul moderat de alcool te face mai deștept?! Studiul care aruncă în aer tot ce știam până acum despre alcool
Consumul de alcool te poate face mai deștept? Această ipoteză pare a fi desprinsă din filmele SF, însă, potrivit unui studiu efectuat recent, acest lucru pare a fi chiar real.
Cum este posibil așa ceva? Consumul de alcool reprezintă un subiect intens disputat dintotdeauna, fiind păreri care susțin că atunci când are loc în moderație poate aduce diverse beneficii, dar și numeroase opinii care susțin că alcoolul face rău organismului uman, suferind ficatul, stomacul, colonul, creierul, inima.
Însă… în urma unui studiu desfășurat recent a reieșit faptul că pot există beneficii cognitive pentru cei care au consumat moderat alcool.
Cu toate aceastea, a existat și un alt studiu care a avut rezultate diametral opuse, respectiv că nicio cantitate de alcool nu este sigură pentru sănătate.
S-a indicat faptul că alcoolul reprezintă factorul principal de îmbolnăvire și deces prematur în intervalul de vârstă 15-49 ani la nivel mondial în 2016, cauzând aproape 1 din 10 decese. În acest sens, Dr. Richard Isaacson, fondator al Clinicii de Prevenire pentru Alzheimer, subliniază “ceea ce știm cu siguranță este că prea mult alcool afectează creierul în mod semnificativ. Nu se cunoaște exact dacă un consum redus spre moderat poate fi protector în cazul anumitor persoane sau dacă abstinența totală reprezintă cea mai bună recomandare. Bazându-ne pe studiile conflictuale, nu cred că putem ști cu siguranță dacă un consum redus spre moderat este cea mai bună variantă pentru fiecare persoană în parte“.
Consumul moderat de alcool te face mai deștept?!
Chiar dacă unele studii au sugerat că o cantitate mică de alcool ar putea reduce inhibițiile și îmbunătăți creativitatea pe termen scurt, acest lucru nu are legătură cu inteligența. Este mai degrabă un efect asupra flexibilității gândirii.
Consumul excesiv sau pe termen lung de alcool poate avea efecte negative asupra creierului, incluzând pierderea memoriei, scăderea capacității de concentrare și un risc mai mare de demență.