Cine trebuie sa faca gardul dintre vecini. Ce spune legea din România

Relațiile dintre vecini sunt, în general, unele cordiale, dar uneori apar și probleme, mai ales atunci când vine vorba despre delimitarea proprietăților.
Această problemă, referitoare la delimitarea proprietăților, este reglementată din punct de vedere legal, prin Codul Civil. Astfel, deși există cazuri de animozități între vecini, atunci când este vorba despre garduri, situația este foarte clară, potrivit legii.
Situația este reglementată prin intermediul mai multor articole din Codul Civil.
Proprietarii terenurilor învecinate sunt obligați să contribuie la grănițuire prin reconstituirea hotarului și fixarea semnelor corespunzătoare, suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta.
În general, grănițuirea se face pe cale amiabilă între vecini, cu scopul de a delimita proprietățile învecinate prin semne vizibile. Astfel, este vorba despre o simplă operațiune materială.
Dacă părțile nu reușesc să se pună de acord, acestea pot deschide o acțiune în grănițuire, pentru a determina, prin intermediul unei decizii a instanței, limita dintre proprietăți, precum și traseul real al graniței dintre terenuri. Cel mai adesea, astfel de acțiuni sunt deschise atunci când nu există o delimitiare clară între proprietăți, dar și când aceasta există, dar părțile nu se înțeleg.
Cine plătește gardul?
În ceea ce privește cheltuielile de grănițuire, acestea urmeaza să fie suportate de către ambele părți. Cu toate acestea, este important să știm că niciunul dintre proprietarii terenurilor nu are dreptul să ridice un gard a cărui valoare să fie greu de achitat pentru celălalt vecin, dacă acesta nu a fost de acord.
Aceasta deoarece dreptul unui vecin de a-l obliga pe celălalt la grănițuire nu poate constitui o exercitare abuzivă a proprietarului său de drept.
Actiunea in granituire poate fi exercitata de catre proprietar, de catre un uzufructuar, un superficiar sau chiar si de către posesor, dar nu de un chiriaș sau arendaș.
Mai exact, reclamantul trebuie să-și justifice proprietatea numai prin prezumția legală de posesiune, trebuind să își stabilească dreptul său de proprietate asupra porțiunii de teren revendicat.
Cum se construiește gardul
Potrivit legii, este necesară o autorizație de construcție, iar gardul nu poate depăși doi metri înălțime. Costurile pot fi împărțite între vecini, în cazul în care gardul este construit pe linia de hotar.
Orice proprietar are dreptul, iar nu obligaţia, de a-şi îngrădi proprietatea. Cu toate acestea, din prevederile art. 662 alin. (1) C. civ. rezultă că există şi o obligaţie de îngrădire, căreia îi corespunde dreptul proprietarului de a le cere vecinilor să contribuie la construirea unei despărţituri comune.
Ca regulă, coproprietarii despărţiturii comune vor contribui la cheltuielile realizate pentru întreţinerea şi repararea bunului comun proporţional cu dreptul fiecăruia asupra acestuia. Conform legii, coproprietarul nu poate renunţa la dreptul său de proprietate asupra despărţiturii comune dacă este proprietarul unei construcţii sprijinite pe aceasta sau obţine un beneficiu din exploatarea despărţiturii comune.
Sursa foto: Pixabay