Cine trebuie să facă a treia doză de vaccin anti-COVID

Cine trebuie să facă a treia doză de vaccin anti-COVID? Iată ce trebuie să știi despre doza booster a serului, dar și care sunt recomandările Agenției Naționale a Medicamentului.
Mulți români care s-au imunizat deja cu schema completă de vaccinare se întreabă când pot face doza 3, dar și care sunt persoanele care ar trebui să se imunizeze.
Cine trebuie să facă a treia doză de vaccin
Doza 3 de rapel (doza suplimentară sau booste) se poate administra la minim 180 de zile de la doza 2 și nu este nevoie de o recomandare medicală.
Persoanele sever imunodeprimate, adică al celor căror sistem de apărare al corpului uman nu este suficient de puterni, pot face doza 3 la minim 28 de zile de la doza 2, dar este nevoie de recomandare medicală.
Toate persoanele care doresc să facă doza 3, se pot prezenta la centrele de vaccinare fie direct, fie cu programare prealabilă în platforma națională de programare a vaccinării.
- Pentru vaccinul Comirnaty (Pfizer BioNTech): schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 21 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.
- Pentru vaccinul Spikevax (Moderna): schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 28 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.
Citește și: Pacienții cu formă ușoară de COVID riscă să aibă probleme cardiace un an mai târziu
EMA recomandă un vaccin diferit la doza a treia
Agenţia Europeană a Medicamentului susține că doza 3 este mai eficientă dacă e făcută cu un alt ser decât cel folosit la schema inițială de vaccinare.
Săptămâna trecută, un studiu publicat în Statele Unite arăta că persoanele care fac vaccinuri ce folosesc tehnologia clasică par să fie mai bine protejate dacă fac doza booster cu un vaccin care utilizează tehnologia ARN mesager, adică Pfizer sau Moderna.
În afara acestor două, alte două vaccinuri sunt folosite în Uniunea Europeană: Johnson&Johnson, care se administrează în doză unică, şi AstraZeneca, potrivit Digi24.
Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, spune că nu este nicio problemă în cazul celor care au făcut la doza a treia același vaccin ca la schema inițială.