Cine sunt românii care nu vor mai avea voie să-și închirieze apartamentele. Legea, votată de urgență în Parlament
Cine sunt românii care nu vor mai avea voie să-și închirieze apartamentele. Modificările legii vor fi votate în procedură de urgenţă în Parlament.
Devastatoarele cutremure din Turcia și Siria, dar și cele neobișnuite din Gorj, schimbă legea în România. Apartamentele din blocuri cu bulină roşie nu vor mai putea fi închiriate până ce clădirea nu va fi reabilitată.
Cine sunt românii care nu vor mai avea voie să-și închirieze apartamentele
Până acum, consolidarea unui bloc cu risc seismic depindea de acordul tuturor proprietarilor. De aceea, sute de clădiri au rămas un pericol pentru cei care locuiesc în ele. Legea va fi schimbată și în acest sens, astfel că nu va mai fi nevoie de semnătura tuturor locatarilor pentru a începe lucrările de consolidare. Executivul a decis că majoritatea simplă va fi de-ajuns.
“Acest acord să poată fi luat cu jumătate + 1 din nr proprietarilor. Toate aceste masuri au avut in vedere principii constituționale. Dreptul la viaţă şi la integritate fizică si psihică a persoanei”, a declarat Czeke Attila, ministrul Dezvoltării, potrivit Observator.
O altă schimbare prevede faptul că proprietarii care deţin apartamente în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic nu le vor mai putea închiria. Interdicţia dispare abia in momentul in care clădirile vor fi consolidate.
Citește și: Cât costă un metru cub de apă în 2023. Prețurile în București și în fiecare județ
Cei care încalcă legea riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Și autorităţile locale sunt bune de plată. Cele care nu expertizează la timp clădirile de locuinţe pot primi amenzi de până la 50.000 de lei.
“Legea prevede sancţiuni inclusiv pentru autoritatea locală si inclusiv pentru proprietari”, a mai precizat ministrul Dezvoltării.
Şcolile, spitalele şi celelalte clădiri publice ar trebui verificate până la 1 noiembrie 2024, iar blocurile de locuinţe până cel târziu în iunie 2026.
Ultima evaluare completă a clădirilor din Capitală a fost în 1995, atunci când în Bucureşti erau 2.400 de imobile cu risc seismic.