Cine poate fi naș de cununie. Cine nu are voie

Nașii sunt de două tipuri, fiecare dintre ei prezenți în momente importante din viața creștinilor: nași de botez și nași de cununie.
Aceștia devin părinți spirituali ai celui botezat sau ai celor pe care îi cunună. Totuși, nu oricine poate fi naș de cununie, iar biserica are o serie de reguli stricte pentru ca cineva să poată deveni părinte spiritual.
Părintele Nicolae Necula explică în cartea sa „Biserică și Cult pe înțelesul tuturor” că nașii nu au un simplu rol estetic în timpul Tainei Cununiei și nici nu au un simplu rol ajutător pentru miri, ci devin părinții sufletești și duhovnicești ai celor care se cunună.
Pentru miri, căsătoria, mai ales cununia religioasă, reprezintă o renaștere spirituală, potrivit bisericii. Odată cu săvârșirea Tainei Cununiei se naște o familie, pentru care este nevoie de părinți, așa cum este nevoie de părinți și pentru nașterea fizică.
Care sunt condițiile pentru a fi naș de cununie
Dat fiind că nașii de cununie au acest rol deosebit, cel de a fi părinți spirituali, îndrumători și călăuzitori ai viitorilor soți, biserica impune o serie de condiții celor care vor să devină nași.
În primul rând, aceștia trebuie să fie creștin ortodocși, nefiind permis ca un cuplu să își aleagă nași de altă confesiune. În al doilea rând, biserica recomandă ca nașii să fie mai în vârstă decât mirii, pentru a-și putea îndeplini cu adevărat rolul de părinți spirituali. Evident, dacă nașii sunt mai în vârstă, aceștia au o experiență de viață mai vastă și au posibilitatea să le împărtășească din această experiență și tinerilor căsătoriți.
Totodată, nașii trebuie să fie cununați și să aibă o viață ireproșabilă din punct de vedere moral, tocmai pentru a servi drept exemplu pentru „fiii spirituali”.
Cine nu poate fi naș
După cum am scris mai sus, nu se recomandă ca nașii să fie tineri necăsătoriți. Deși nași pot fi și rudele apropiate ale cuplului, precum frați, surori, veri sau cumnați, părinții nu pot să fie nașii propriilor lor copii.
De asemenea, călugării nu pot fi nași, așa cum nu pot boteza copii. Motivul este acela că ei trăiesc departe de lume, în mănăstiri, și nu se pot ocupa să îi călăuzească pe fini.
Biserica nu recomandă ca nașii să fie tată și fiică sau mamă și fiu. De asemenea, nu este recomandat obiceiul de a avea mai multe perechi de nași de cununie, dar acest lucru este destul de comun în Moldova și mai ales în Bucovina.