Cine cumpără lumânările de cununie? Care este rolul lor
Lumânările de cununie au o semnificație aparte, acestea fiind simbolul credinței mirilor, dar și al iubirii lor, iubire care îi va călăuzi în viață.
Potrivit tradiției, lumânările pentru cununie trebuie să fie cumpărate de nași, iar în cazul în care vă doriți un anumit tip de lumânări, va trebui să le comunicați acest lucru.
În unele cazuri se apelează la varianta în care nașii le dau bani mirilor, care merg personal pentru a-și alege tipul preferat de lumânări.
Cât costă lumânările de cununie
Prețul acestora diferă în funcție de mărime, de materialul din care este confecționată lumânarea (ceară naturală sau parafină), de complexitatea aranjamentului floral și dacă pentru acesta sunt utilizate flori naturale sau artificiale.
În funcție de acestea, nașii trebuie să fie pregătiți să scoată din buzunar o sumă cuprinsă între 300 și chiar 1.500 de lei pentru lumânări.
Acestea sunt duse la biserică de domnișoara și de cavalerul de onoare, iar după ce sunt aprinse de către preot, în cadrul slujbei de cununie, ele vor trece la nași.
Ce facem cu lumânările după nuntă
În cea de-a opta zi după cununia religioasă, există o tradiție care prevede că nașii trebuie să „scoată” finii la biserică. Cu această ocazie, se vor folosi din nou lumânările, care, după acest eveniment, vor rămâne la biserică.
De obicei preoții folosesc aceste lumânări la slujbe, motiv pentru care ar fi bine ca ele să nu fie din parafină, ci din ceară. Lumânările din parafină curg și scot mai mult fum decât cele din ceară.
Din punctul de vedere al bisericii, lumânarea este un simbol al puterii credinței, al curățeniei sufletești, dar și al focului iubirii creștine. Potrivit tradiției, lumina lumânării va lumina drumul tinerilor căsătoriți.
O superstiție spune că în cazul în care lumânarea de cununie se rupe, și relația celor doi miri se va rupe precum aceasta.