Celebrul Cocoșatu’ a dezvăluit secretul celor mai buni mici din București
Celebrul Cocoșatu’ a dezvăluit secretul celor mai buni mici din București. Nea’ Sandu a ajuns la Chefi la Cuțite, unde i-a încântat pe cei trei chefi cu micii lui, dar și cu povești impresionante.
Întâlnirea cu Gina Pistol și cei trei chefi l-a emoționat până la lacrimi pe Alexandru Andrei, maestrul micilor. Mulți i-au gustat preparatele, dar puțini l-au și văzut până acum.
Nea Sandu Cocoşatu’, aşa cum este cunoscut de aproape toţi bucureştenii, este „brandul” creat de afaceristul Ion Oiţă. Ajuns la 73 de ani, nea’ Sandu este o legendă vie a Bucureștiului. Micii lui sunt considerați chiar și acum, după mulți ani, cei mai buni din București. Succesul lor a depășit Capitala, ajungând în toată țara și chiar peste hotare.
Celebrul Cocoșatu’ a dezvăluit secretul celor mai buni mici din București
El a dezvăluit că nu-l deranjează că i se spune Cocoșatu’. Grătarul i-a adus succesul, dar și probleme de sănătate:
„Nu știu cum să vă spun. Dacă aș spune că bucătăria e viața mea, atunci poate că ar fi prea puțin. Bucătăria e mai mult decât viața mea. De la 22 de ani și până la 73 sunt mai mult de 50 de ani, zi de zi, de dimineața de la 6 și jumătate și până seara chiar și la 12.
Viața mea a fost cârciuma, viața mea a fost grătarul și am iubit munca asta. Mereu am căutat să fie mai bine, mai frumos, să fie mai mulțumit. Acestea sunt frumseți ale naturii (nr. micii). Am mici care au plecat de la Cocoșatu la Toronto, Israel, Germania, Cipru. Nu mă deranjează cu nimic că mi se spune Sandu Cocoșatu’, am o bucurie că mă cunosc toți și tot ce realizez fac din suflet.
Am avut o problemă de sănătate, o spondilită anchilozantă. Am aflat de acest diagnostic la vârsta de 29 de ani, dar nu eram într-o stare avansată. Alergam, jucam fotbal, nu eram în starea în care sunt acum. Dar zi de zi, fiind toată ziua pe grătar și făcând această treabă, m-am adus de spate. La ora actuală sunt foarte, foarte mulți oameni care vin, au funcții mari și ne calcă pragul. Ies la poartă și ei zic: Să trăiască tăticul! Și când vin farfuriile goale simt în inimă mai mult decât orice pe lume”, a zis Sandu Cocoșatu’, cu lacrimi de emoție în ochi.
Chef Florin Dumitrescu și-a dat seama imediat că persoana din spatele ușilor poate să fie chiar Sandu Cocoșatu, după gustul micilor. Tot el l-a întrebat pe nea’ Sandu care este secretul micilor săi. Răspunsul a venit numaidecât. Micii sunt numai din carne de vită și de porc, iar amestecul trebuie să şadă 48 de ore la macerat.
Condimentele puse în carne sunt extrem de importante, spune el, dar și felul în care sunt gătiți. Micii nu trebuie nicidecum să fie arși, ci rumeni, dar zemoși. Secretul este însă la grătar: micii trebuie întorși ori de câte ori este nevoie și trebuie “bătuți”. Dacă sar pe grătar, sunt gata în proporție de 80%, susține Cocoșatu’, care a numit acest procedeu un “dans al micilor”.
Citește și: Orașul din România care oferă vouchere de 3.000 de lei locuitorilor care suferă de “boala secolului”
Cât costă o porție de mici La Cocoșatu’
Deschis în anul 1993 de Ion Oiță, restaurantul „La Cocoșatu” a devenit repede un punct de reper pe harta restaurantelor din București datorită micilor. Acum, celebri mici se găsesc în două locații, ambele în București: cel de la Băneasa și altul, deschis în 2019, la Clucerului. Meniul este unul variat și se fac chiar și livrări la domiciliu.
Un mic la Cocoșatu, de 70 de grame, servit cu pâine și muștar, costă 6,5 lei.
În ciuda prețului considerat de mulți cam ridicat, micii lui nea’ Sandu rămân unii dintre cei mai căutați din Capitală. Iar el, un adevărat personaj.
“Respect și prețuire pentru un om minunat dedicat profesiei si plăcerii oamenilor de a manca cei mai buni mici din București! Să ne trăiești mulți ani frumoși cu sănătate și să faci în continuare cei mai buni mici!”, “Felicitări, cei mai buni mici din București la nea Sandu se mănâncă!”, “Felicitări pentru munca și dăruirea lui! Se vede că este un om sufletist și bun, căruia îi place vadă oameni mulțumiți și fericiți”, sunt doar câteva dintre comentariile oamenilor.