Ce trebuie sa cumpere nașa la botez. Care sunt obligațiile nașilor
Atunci când o persoană primește propunerea de a fi nașul unui copil, vorbim de o mare onoare pentru viitorul naș, dar și de o responsabilitate uriașă.
Potrivit credinței creștine, nașii de botez sunt considerați adevărați părinți spirituali. Mai mult, conform tradiției, dacă părinții biologici nu se mai pot îngriji, din diverse motive, de copil, sarcina aceasta le revine nașilor.
Și pe lângă îndatoririle spirituale care le revin nașilor, apar, mai ales în vremurile moderne, și unele de tip material.
Nașii trebuie, conform credințelor, să vegheze asupra creșterii finului, iar totul începe chiar de la ceremonia botezului.
Astfel, încă de la început, nașii trebuie să fie alături de fin ca și cum ar fi propriul lor copil. Nu este suficientă o vizită ocazională, ci este nevoie de o atenție sporită, mai ales din punct de vedere spiritual și moral, arată qbebe.ro.
Ceremonia botezului este una specială, plină de emoție, dar nașii trebuie să știe că, din acest rol, le revin și unele cheltuieli mai „lumești”. Ei sunt cei care ar trebui să plătească taxa impusă de biserică pentru creștinarea copilului, dar și trusoul, lumânarea de botez și hăinuțele pentru bebeluș.
Ce lucruri sunt necesare la botez
Există câteva lucruri esențiale pentru botez. Acestea sunt:
- certificatul de naștere al copilului;
- lumânarea de botez;
- trusoul bebelușului,
- vin roșu pentru Sfânta Împărtășanie (ales și cumpărat de nași sau părinți);
- cruciulițele pentru invitați;
- hăinuțele pentru bebeluș.
Ideal este să discutați cu preotul care va oficia slujba. Acesta vă poate îndruma cel mai bine în legătură cu necesitățile pentru această ceremonie.
Ce trebuie să cumpere nașa
În general, unele dintre cheltuielile aferente botezului cad în sarcina nașilor. Printre acestea se numără:
- lumânarea de botez, care simbolizează semnul luminii lui Iisus Hristos. Poți alege să o personalizezi în funcție de anotimpul în care va avea loc evenimentul, de tematică botezului sau de ținută pe care urmează să o poarte cel mic. La acest capitol este foarte important să ceri părerea părinților viitorului tău fin;
- trusoul bebelușului;
- un set de hăinuțe noi;
- cruciulițele care trebuie prinse în pieptul invitaților care participa la slujba de botez sunt cumpărate tot de nașă;
- cutia de trusou, în care se păstrează trusoul bebelușului înainte de ceremonie. Ulterior, cutia poate rămâne părinților pentru păstra amintirile legate de momentul botezului;
- cutiuța pentru prima șuviță a bebelușului, pe care preotul o va înmâna nașilor în timpul ceremoniei de botez. În loc să o pui într-un șervețel, cel mai bine ar fi să o păstrezi într-o cutiuță specială pe care să o oferi, mai apoi, părinților;
- o bijuterie simbolică pe care să o oferi în dar finului. Poți cumpără o pereche de cercei pentru fetiță sau un lănțișor pentru băiețel.
Câți bani se dau la un botez în 2023. Prețurile s-au mărit considerabil
În primul rând, trebuie să ținem cont de localitatea în care are loc botezul, dar și de relația pe care o avem cu părinții celui mic. Aceasta pentru că sumele nu vor fi aceleași în cazul nașilor și în cazul colegilor de serviciu ai unuia dintre părinți.
Pe lângă factorii de mai sus, este important să țineți cont și de ziua în care are loc botezul. În general, zilele de vineri și duminică sunt mai ieftine la restaurante. De asemenea, zilele de sâmbătă sunt cele mai scumpe, așa că dacă botezul are loc sâmbăta, suma crește, pentru a acoperi cheltuielile cu locația evenimentului.
Desigur, nu există un „ghid” sau reguli stricte cu privire la sumele care trebuie date la botezuri. Cu toate acestea, de principiu, dacă mergeți în cuplu, în București, iar venitul dumneavoastră este între 3.000 și 4.500, iar botezul are loc sâmbătă, într-un restaurant fără prea mari pretenții, atunci ar fi de așteptat să lăsați în plic între 750 și 900 de lei.
Sursa foto: Pexels