Ce taxe se plătesc pentru un PFA în 2024. Ce trebuie să știi dacă vrei să devii persoană fizică autorizată
Dacă vrei să devii Persoană Fizică Autorizată (PFA) în România în 2024, trebuie să știi exact câteva aspecte importante legate de impozite, contribuții și obligațiile fiscale.
Există două modalități de impozitare pentru PFA: impozitare în sistem real și sistemul de normă de venit. Impozitul datorat este de 10% pe an în ambele cazuri, ceea ce diferă este defapt suma pe care se aplică acest procent.
1. Impozitarea în sistem real
PFA-urile care se impozitează în sistem real vor plăti 10% pe an din venitul net. Venitul net rezultă din diferența dintre veniturile realizate (venitul brut) și cheltuielile deductibile efectuate în cursul unui an.
1. Impozitarea în sistem de normă de venit
În fiecare an, pentru anumite activități, ANAF stabilește un plafon (o sumă) care va fi baza de calcul la care se aplică procentul de 10%, indiferent de veniturile obținute în mod concret. Această sumă se numește “normă de venit” și diferă în funcție de codul CAEN și județul (uneori și localitatea) în care PFA-ul are sediul profesional.
Nu toate codurile CAEN sunt eligibile pentru a se încadra la norma de venit, acestea se stabilesc în fiecare an, prin urmare este important să verifici dacă activitatea ta se poate încadra la normă de venit.
Ce trebuie să știi dacă vrei să devii persoană fizică autorizată
Dacă vreo să devii persoană fizică autorizată, trebuie să ții cont de faptul că un PFA datorează contribuții statului doar dacă venitul total care se ia în considerare la calcularea impozitului este mai mare decât suma a 12 salarii minime pe economie.
Iar dacă PFA-ul are mai puțin de un an de zile, se va lua în considerare numărul lunilor de la înființare.
În acest moment, salariul minim pe economie în România este de 3.300 lei. Așadar, dacă ai un venit anul care depășește 39.600 lei (adică 3.300 lei x 12 luni) vei deveni contribuabil la sănătate și pensie.
Însă, dacă încasezi sub această sumă nu ești obligat să plătești CAS-ul.
De asemenea, în funcție de venitul net vei plăti și contribuțiile la sănătate în funcție de salariul minim pe economie (3300 RON la 1 ianuarie 2024):
- 1980 RON (10% din 6 salarii) dacă obții venituri până în 6 salarii minime;
- 10% din veniturile nete încasate, pentru venituri între 6 și 60 de salarii;
- 19800 RON (10% din 60 de salarii), pentru venituri peste 60 de salarii.
Începând din 2024 se va achita obligatoriu CASS indiferent de venitul obținut! Chiar dacă nu ai încasări pe PFA-ul tău activ va trebui să achiți contribuția minimă la CASS de 1980 RON!