Ce se va întâmpla în luna decembrie în România. Avertismentul îngrijorător al unui medic
Beatrice Mahler, directorul Institutului Marius Nasta din București, a transmis un avertisment îngrijorător. Știm deja că luna decembrie va fi una atipică, însă medicul este de părere că răul abia acum începe, dacă rata de infectare nu va scădea în viitorul apropiat.
Directorul Institutului Marius Nasta a explicat că unitatea pe care o conduce este sufocată deja de numărul tot mai mare de cazuri noi de coronavirus. S-a ajuns în situația în care un pacient depinde de altul.
Ce se întâmplă în spitalele COVID
Totodată, Beatrice Mahler și-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitor, precizând că nu știe ce va face dacă numărul cazurilor de COVID 19 nu vor scădea.
„Locurile din Secţia Covid sunt ocupate în primele minute după externarea pacientului. Practic, acceptăm pacienţi care ştim că vor veni, solicitaţi de către DSP pentru internare cu stare gravă, pe locurile celor care urmează să fie externaţi. Este o situaţie care parcă ne sufocă de la o zi la alta, este un corset în care am intrat şi nu mai găsim soluţii. În Secţia COVID lucrurile sunt extrem de delicate, noi am mărit capacitatea şi cu toate acestea nu ştim de unde o să găsim locuri pentru pacienţi care vin peste noapte”, a declarat, la Digi 24, Beatrice Mahler, directorul Institutului Marius Nasta.
Medicul are și o previziune îngrijorătoare pentru luna decembrie. Este nevoie de schimbări urgente, altfel vom plânge mult de sărbători.
„Este o transmitere comunitare intensă. Suntem loviţi din multe direcţii şi este un moment greu, dificil, în acest moment nu văd să meargă într-o direcţie pozitivă, favorabilă pentru pacienţii noştri. Vom avea nişte cifre de mortalitate extrem de mari pentru această lună şi, dacă lucrurile continuă în această direcţie, decembrie va fi o lună în care vom plânge mult”, a precizat Beatrice Mahler.
Citește și: Vaccin anti-COVID. Când ajunge în România și ce părere au specialiștii
Tot mai mulți pacienți cu forme severe de COVID
O altă mare problemă ce duce la supraaglomerarea spitalelor este faptul că mulți români ignoră simptomele de COVID și nu apelează la medicul de famiei. Ajung astfel la spital în stare gravă.
“Suntem încă la un nivel destul de ridicat. E un număr mare de teste pozitive și un număr mare de pacienți care se adresează spitalelor, în condițiile în care, din punctul meu de vedere, numărul de pacienți care au simptomatologie și care sunt la domiciliu încă netestați este mare. Tot mai mulți pacienți ajung cu forme severe de pneumonie care necesită internare și nu au testare efectuată. În jurul lor au alte persoane pozitive, simptomatice, dar care nu sună nici măcare medicul de familie și nici DSP pentru a solicita testare sau 112″, a mai precizat ea.
În ceea ce privește revenirea la viața de dinainte de pandemie, directorul Institutului Marius Nasta a declarat că, după părerea sa, acest lucru s-ar putea întâmpla abia de la jumătatea anului viitor, asta dacă campania de vaccinare a populaţiei ar începe peste câteva luni.