Ce se întâmpla dacă vei fi prins conducând o mașină cu transmisie manuală, deși ai făcut școala pe una automată

Să conduci o mașină pare destul de simplu după ce ai obținut permisul de conducere, însă trebuie să fii mereu atent la schimbările din legislație pentru a nu încălca legea și a te trezi cu amendă sau cu permisul suspendat.
Recent, Codul Rutier a fost schimbat, după ce Guvernul a adoptat hotărârea nr. 130/2023 prin care a fost modificat şi completat Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din România.
Ce se întâmpla dacă vei fi prins conducând o mașină cu transmisie manuală, deși ai făcut școala pe una automată
Ordinul nr. 574 din 1 aprilie 2005 stipulează la articolul 16 că ”în cazul în care candidatul trece proba practică cu un vehicul echipat cu schimbător de viteze automat, acest lucru va fi înscris la rubrica de restricții din permisul de conducere” și ”orice permis care conține această mențiune va putea fi utilizat numai pentru conducerea unui vehicul echipat cu schimbător de viteze automat”. De asemenea, permisul de conducere va fi marcat cu ”78”
În Ordinul 268 din decembrie 2010, există o altă mențiune referitoare la acest aspect. La articolul 15, se stabilește că persoanele care au permise de conducere care indică dreptul de a conduce doar autovehicule cu transmisie automată și doresc să obțină dreptul de a conduce autovehicule cu transmisie manuală din aceeași categorie, trebuie să susțină o nouă probă practică.
Astfel, legislația stabilește că cei care au făcut școala de șoferi pe o mașină cu transmisie automată, pot conduce o mașină cu o cutie manuală doar după ce au făcut alte 6 ore de conducere pe un vehicul cu transmisie manuală și au susținut un nou examen practic pe acest tip de autoturism.
Însă, legea nu stabilește nicio sancțiune pentru cei care conduc o mașină cu schimbător manual, deși au obținut carnetul pe o mașină cu schimbător automat.
Noul cod rutier te poate lăsa fără permis
Noile reguli din Codul Rutier te pot lăsa fără permis rapid. Astfel, retragerea permisului de conducere poate fi dispusă de poliţist în cazul în care acesta are probe sau indicii temeinice că un şofer a consumat alcool sau substanţe interzise, iar acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentraţiei de alcool pur în aerul expirat sau a prezenţei în organism de substanţe psihoactive.
Una dintre cele mai importante modificări se referă la posibilitatea pe care poliţiştii rutieri o au acum de a retrage permisul de conducere al unui şofer ”până la ora 08.00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore”. Titularul permisului de conducere va primi o dovadă înlocuitoare, însă fără drept de circulaţie.