Ce se întamplă dacă nu faci succesiunea. Ce prevede legea

Moștenirea (succesiunea) este cea care asigură transmiterea bunurilor unei persoane decedate către una sau mai multe persoane în viață.
În situațiile de deces, Codul Civil menționează ordinea în care se realizează succesiunea. Acest lucru se întâmplă între moștenitorii legitimi. Succesiunea este de două feluri, după modalitatea în care funcționează: moștenirea legală și cea testamentară.
Cei care moștenesc bunurile decedatului sunt copiii naturali și soțul sau soția. De asemenea, copilul nenăscut este și el considerat moștenitor.În cazul în care lipsesc moștenitori legitimi/testamentari sau naturali, bunurile persoanei decedate sunt moștenite de către soț sau soție.
Însă, potrivit Codului civil, există anumite persoane care sunt nedemne de a moșteni pe cineva:
1. sunt nedemne de drept:
– persoana condamnată penal pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe cel care lasă moştenirea;
– persoana condamnată penal pentru săvârşirea, înainte de deschiderea moştenirii, a unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe un alt succesibil (moștenitor) care, dacă moştenirea ar fi fost deschisă la data săvârşirii faptei, ar fi înlăturat sau ar fi restrâns vocaţia la moştenire a făptuitorului;
2. pot fi declarate nedemne de a moșteni, în termen de un an de la data deschiderii moștenirii:
-persoana condamnată penal pentru săvârşirea, cu intenţie, împotriva celui care lasă moştenirea a unor fapte grave de violenţă, fizică sau morală ori, după caz, a unor fapte care au avut ca urmare moartea victimei;
-persoana care, cu rea-credinţă, a ascuns, a alterat, a distrus sau a falsificat testamentul defunctului;
-persoana care, prin dol sau violenţă, l-a împiedicat pe cel care lasă moştenirea să întocmească, să modifice sau să revoce testamentul
Legislația stabilește că nedemnul nu are posibilitatea să moștenească nici legal, nici testamentar persoana în raport cu care se stabilește nedemnitatea succesorală, potrivit avocat-bucuresti.info.
Însă, ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea?
Nimeni nu poate fi obligat să facă succesiunea. Însă, cei care ce aleg să nu dezbată succesiunea se pot lovi de diverse probleme.
În cazul în care moștenirea nu este dezbătută, se poate ajunge la imposibilitatea de a vinde orice bun “moștenit” cum ar fi o mașină sau un imobil, dar și accesul interzis la conturile bancare ale defunctului.
În anumite cazuri chiar și simplă schimbare de titular în anumite contracte de utilități poate întâmpina dificultăți, potrivit notariate.ro.
Cum se deschide procedura de succesiune
Solicitarea procedurii succesorale se face la biroul notarial. În afară de actele pe care trebuie să le prezinți la notar pentru realizarea succesiunii, ai nevoie și de doi martori din afara familiei, cu vârsta minimă de 18 ani, însă, martorii nu trebuie să fie puși sub interdicție,
trebuie să știe date personale despre defunct și sunt la curent cu numărul moștenitorilor și calitatea acestora în procedura succesorală.
Documente necesare pentru succesiune:
- Certificatul de deces;
- Actele de identitate ale tuturor moștenitorilor;
- Hotărârile judecătorești sau certificatele de divorț ale moștenitorilor, acolo unde este cazul;
- Certificatul de naștere și de căsătorie al soțului în viață/certificatul de deces al soțului/sentința ori certificatul de divorț, acolo unde este cazul;
- Adeverința de schimbare a numelui pe cale administrativă, acolo unde este cazul;
- Declarațiile de opțiune succesorală, după caz;
- Testamentul, dacă acesta există;
- Certificatele de naștere și de căsătorie ale moștenitorilor;
- Procura în formă autentică a persoanelor împuternicite să îi reprezinte pe moștenitori la succesiune, dacă aceștia nu pot fi prezenți în persoană.