Ce se întâmplă dacă ești prins cu ITP-ul expirat la mașină. Amendă, taxe, documente necesare
ITP-ul sau Inspecţia Tehnică Periodică este o verificare tehnică realizată la un interval specific de timp în urma căreia se stabileşte dacă un autovehicul îndeplineşte sau nu condiţiile de siguranţă pentru a circula pe drumurile publice.
Mai mult decât atât, Inspecția Tehnică Periodică este extrem de importantă pentru orice autovehicul aflat în circulație, fară ITP valabil nu se poate circula pe drumurile publice. Valabilitatea Inspecției Tehnice Periodice (ITP) variază de la 1 la 3 ani, în funcție de vechimea autovehiculului.
Astfel, o maşină nouă nu va trebui să refacă ITP mai devreme de 3 ani, autovehiculele cu vârsta între trei şi 12 ani vor efectua ITP o dată la doi ani, iar cele peste 12 ani vechime vor efectua ITP o dată pe an.
Pentru a stabili dacă ITP-ul unui autovehicul este expirat sau nu, şoferii pot verifica certificatul de înmatriculare al autovehicului (talonul), pe ultima pagină, unde se trece data la care a fost efectuată ultima Inspecţie Tehnică Periodică, iar în funcţie de vechimea maşinii stabilesc când urmează următoarea verificare.
Totodată, valabilitatea ITP se poate verifica pe site-ul Registrului Auto Român (rarom.ro), în baza seriei de caroserie sau a seriei Cărţii de Identitate a Vehiculului (CIV).
Cât costă amenda dacă ai ITP-ul expirat. Ce se întâmplă dacă ești prins cu ITP-ul expirat la mașină
Şoferii care circulă cu ITP expirat riscă amenzi consistente, dar şi reţinerea certificatului de înmatriculare, deoarece conducerea unei maşini cu ITP expirat în 2024 reprezintă contravenţie.
Conform legislației în vigoare, fiecare vehicul care circulă pe drumurile publice din România este obligat să dețină o Inspecție Tehnică Periodică (ITP) valabilă, iar în situația în care termenul de valabilitate al ITP-ului expiră, înmatricularea vehiculului este suspendată automat.
Conducerea unui autoturism fără ITP valabil atrage sancțiuni substanțiale, variind între 9 și 20 de puncte de amendă, iar în cazul în care înmatricularea vehiculului a fost suspendată, amenda aplicată este de 20 de puncte. Atunci când un șofer este depistat circulând cu ITP-ul expirat, acesta se expune la primirea a două amenzi distincte. Prima amendă este pentru conducerea unui autoturism fără ITP valabil, iar cea de-a doua este pentru conducerea unui vehicul ale cărui drepturi de înmatriculare au fost suspendate. Prin urmare, aceste sancțiuni conduc, în cazul acumulării punctelor maxime, la o amendă totală care poate ajunge și până la suma de 6.600 de lei.
De reţinut este că de la 1 ianuarie 2024 punctul de amendă a crescut la 165 de lei, în urmă cu un an fiind 145 de lei.
Documente necesare pentru reînnoirea unui ITP expirat
Pentru reînnoirea unui ITP expirat, şoferii trebuie să prezinte la staţia de verificare autorizată RAR sau la unitatea RAR următoarele documente:
– Certificatul de înmatriculare al autovehiculului (talonul) – original sau, după caz, autorizația provizorie de circulație
– Actul de identitate al conducătorului auto – original
– Polița RCA (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) valabilă– original
– Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original.