Ce salariu are un pompier. Cât câștigă pe lună, cu tot cu sporuri

Ce salariu are un pompier. Iată cât primește pe lună, cu tot cu sporuri. Este una dintre cele mai riscante meserii, iar răsplata nu e tocmai pe măsura muncii.
Pompierii pot fi considerați adevărați eroi, munca lor fiind una dificilă și riscantă. Își pun în pericol propriile vieți, tocmai pentru a da o șansă altora. Luând în considerare acest aspect, ai putea crede că pompierii sunt plătiți regește, însă nu e deloc așa. Salariile lor nu sunt neapărat cele mai motivante.
Ce salariu are un pompier
În urmă cu câțiva ani, pompierii aveau cele mai mici salarii de bază, de doar 1.340 de lei. În 2018, acestea, au fost mărite la 1.717 lei. În 2019, salariile pompierilor variau între 1400 de lei pentru funcțiile fără comandă și 7700 de lei, maximul obținut de un ofițer aflat în funcție cu comandă.
Începând cu 1 ianuarie 2021, aceștia au primit un spor pentru condiții grele de muncă și toxicitate în procent de 25% din salariul minim brut pe țară, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective. Măsura vizează pentru acest drept o adăugare, în medie, între 200 și 400 de lei, valoare brută, pentru aproximativ 110.000 de angajați MAI.
Astfel, pentru perioada 2020-2021, s-a acordat majorarea de 75% la solda de funcție/ salariul de funcție/ salariul de bază pentru activitatea desfășurată în zilele de repaus săptămânal și de sărbători legale, precum și în celelalte zile în care nu se lucrează, potrivit legii.
La fel ca și în cazul jandarmilor, și salariile pompierilor diferă în funcție de vechime, de funcția ocupată, dar și de regiune. Sporurile rotunjesc veniturile.
Citește și: Ce salariu are un jandarm. Cât câștigă pe lună
În principiu, un pompier ofițer cu funcție de conducere poate să câștige aproximativ 8.000 de lei, iar un ofițer fără funcție de conducere aproximativ 5.000 de lei. Cei care merg însă în misiune și își riscă viața sunt subofițerii, iar salariile acestora sunt de maxim 5.000 de lei.
Iată, spre exemplu, ce salarii au primit în luna noiembrie 2021, angajații ISU din Alba:
- personal contractual (funcții fără comandă): 2.275 lei
- ofițeri cu funcții de comandă: 4.353 lei – 8,494 lei
- ofițeri fără funcții de comandă: 3,311 lei – 5,208 lei
- maiștri militari (funcții fără comandă): 2.000 – 3,097 lei
- subofițeri: 1,543 – 5,145 lei
Cum devii pompier
Cei care vor să devină pompieri trebuie să îndeplinească câteva condiții și să urmeze cursurile Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă Pavel Zăgănescu.
Condițiile sunt următoarele:
- cetăţenia română şi domiciliul în România
- cunoștință de limba română, scris și vorbit
- capacitate deplină de exerciţiu
- să fie apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic
- să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniţi sau să îi împlinească în cursul anului în care participă la concursul de admitere
- să fie absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat
- să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate
- să nu aibă cazier
- să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani
- să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică.
Toți candidații trebuie să treacă testul psihologic și să susțină un examen scris, la matematică. De asemenea, se fac și testări fizice, iar candidații trebuie să treacă și testele medicale. Toate aceste probe sunt eliminatorii.