Ce salariu are un medic de familie în 2023. Cât primește în fiecare lună

Medicii de familie sunt unii dintre cei mai importanți piloni ai societății atunci când vine vorba despre sănătate, mai ales în ceea ce privește prevenția. Dar cât câștigă un medic de familie în 2023?
In nefericire, însă, România se confruntă cu o adevărată penurie de medici de familie, iar situația nu pare că se va schimba în bine prea curând.
Criză de medici de familie la nivel național
Numărul medicilor de familie este în scădere în toată Europa. Din această cauză, mai toate statele UE se confruntă cu o criză a medicilor de familie, motiv pentru care multe țări, printre care și România, au început să ia măsuri pentru a ameliora, dacă nu chiar rezolva, această situație.
Potrivit datelor de la Colegiul Medicilor, în jur de 450 de localităţi din România nu au medic de familie. Mai grav este că dintre cei 10.000 de medici de familie din ţară, jumătate au peste 61 de ani şi în scurt timp vor ieşi la pensie. Iar înlocuitori sunt din ce în ce mai puţini. Mulţi sunt atrași în continuare de ţările din Occident, care la rândul au un deficit mare de personal. În acest context, Colegiul Medicilor a cerut suplimentarea numărului de locuri de la rezidențiat pentru medicina de familie.
„2,2% din medicii de familie au sub 35 de ani. În 10 ani nu vom mai avea medicină de familie decât în centrele universitare. Există un risc major de colaps a medicinei de familie. Practic este o problemă de strategie națională”, spune dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.
Cât câștigă un medic de familie
În general, medicii de familie primesc bani de la Casa de Asigurări în funcție de numărul de pacienți pe care îi au în evidență.
Orice medic de familie trebuie să aibă în evidență un număr minim de pacienți. Dacă este în mediul urban, medicul de familie ar trebui să aibă minimum 800 de pacienți, iar dacă este la țară, 450. Venitul lunar al unui medic de familie se compune din încasările de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate per capita și venitul per serviciu. Așadar, jumătate din veniturile unui medic de familie vin din încasările per capita, iar aproximativ jumătate din venituri sunt obținute din încasările per serviciu.
Spre exemplu, în Iași, medicul care câștigă cele mai mari venituri a primit peste 46.000 de lei pe lună, scrie BZI. Dintre acestea circa 22.000 de lei sunt venituri per capita, iar restul de circa 24.000 de lei sunt servicii medicale oferite în decursul lunii.
Sumele pot fi chiar și mai mari de atât. Același medic din Iași a încasat în luna octombrie 2022 suma de peste 47.300 de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Sursa foto: Pexels