Ce salariu are un gunoier în Germania. Mulți români cu facultate nu câștigă atât în țară

Ce salariu are un gunoier în Germania. Mulți români cu facultate nu câștigă atât în țară. O meserie arătată cu degetul de mulți, dar indispensabilă în societate.
Ce salariu are un gunoier în Germania
Pe parcursul uceniciei de trei ani, un angajat primește în medie 745 de euro pe lună în gestionarea deșeurilor private, mai exact, în jur de 3600 de lei, dar dacă persoana se decide să facă o ucenicie într-o companie din sectorul public, salariul mediu va fi în jur de 1.017 de euro, adică aproximativ 4.900 de lei, notează Antena 3.
În plus, oricine poate lucra ca gunoier, nefiind nevoie de formare profesională. În acest caz, totuși, ar trebui să rețineți că, de obicei, intrați într-o grupă de plată mai mică.
Așadar, deși realitatea e tristă, un lucrător în Salubritate din Germania, pentru care nu este nevoie de formare profesională, câștigă mai mult decât un profesor în România. De altfel, două meserii esențiale pentru buna funcționare a unei societăți.
Citește și: Două modele OnlyFans au dezvăluit la Chefi la Cuțite cât câștigă lunar din fotografiile pentru adulți
Cât câștigă un lucrător de salubritate în România
Meseria de „gunoier” nu este una la care să se înghesuie românii. Poate din cauza rușinii la gândul că vor fi ironizați se societate, poate de teama că salariile sunt foarte mici.
Conform datelor de pe Institutul Național de Statistică, un angajat din companiile de salubritate câștigă un salariu mediu net de 2.400 de lei. Datele sunt din noiembrie 2020, iar la acestea se adaugă și sporul care este de minimum 15% din salariul de bază. Salariile din salubritate sunt cu 30% mai mici decât salariul mediu net pe economie, deși în ultimul deceniu veniturile nete din acest sector de activitate au crescut cu 124%.
De la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut pe economie a fost majorat la 3.000 lei lunar, faţă de 2.550 lei, în 2022. În mână, salariul, minim net pe economie a ajuns la 1.898 de lei, adică cu 374 de lei mai mult decât anul precedent. De majorarea salariului minim de 3.000 de lei au beneficiat 2,18 milioane de salariaţi, a precizat Ministerul Muncii, printre care și lucrătorii de la salubritate.