Ce salariu are o secretară de școală. Cât primește lunar
Secretarele din școli sunt unele dintre cele mai importante persoane din instituțiile de învățământ, fără activitatea lor funcționarea școlilor fiind imposibilă. Dar ce salariu primește o secretară care lucrează într-o școală din sistemul de învățământ de stat din România?
Răspunsul este unul puțin mai complicat, neexistând o singură sumă pe care secretarele o primesc.
Astfel, este important de știut că salariile secretarelor din școli depinde de nivelul de studii, dar și de grad. Spre exemplu, un secretar-șef cu studii superioare va avea o remunerație mai mare decât cea a unui secretar obișnuit și cu studii medii. Totodată, este luat în calcul și tipul unității de învățământ, dar și numărul de elevi din aceasta.
Ce salariu câștigă o secretară în școlile din România
Ei bine, potrivit Ministerului Educației, salariul de bază pentru un secretar de școală gimnazială este:
- Școli cu 800-1.250 de elevi și preșcolari: 5.700 lei pentru un secretar-șef cu studii superioare; 4.007 lei pentru un secretar-șef cu studii medii;
- Școli peste 1.250 de elevi și preșcolari: 5.791 lei pentru un secretar-șef cu studii superioare; 4.052 lei pentru un secretar-șef cu studii medii;
- Colegii, licee, școli postliceale și profesionale cu 800-1.250 de elevi: 5.791 lei pentru un secretar-șef cu studii superioare; 4.130 lei pentru un secretar-șef cu studii medii;
- Colegii, licee, școli postliceale și profesionale cu peste 1.250 de elevi: 5.850 lei pentru un secretar-șef cu studii superioare; 4.189 lei pentru un secretar-șef cu studii medii;
- Colegii, licee, școli gimnaziale cu internat/cantină cu 800-1.250 de elevi: 6.000 lei pentru un secretar-șef cu studii superioare; 4.259 lei pentru un secretar-șef cu studii medii;
- Colegii, licee, școli gimnaziale cu internat/cantină cu peste 1.250 de elevi: 6.110 lei pentru un secretar-șef cu studii superioare; 4.326 lei pentru un secretar-șef cu studii medii.
Cât câștigă o femeie de serviciu în România
O femeie de serviciu este esențială pentru orice fel de instituție, fie că vorbim despre școli, clădiri de birouri sau instituții publice. Deși uneori văzute prost, femeile de serviciu asigură buna funcționare a tuturor instituțiilor.
Salariul unei femei de serviciu depinde foarte mult de la angajator la angajator și este determinat în mare măsură atât de programul de lucru, cât și de atribuțiile și responsabilitățile pe care le are respectiva angajată.
Spre exemplu, un anunț de angajare pentru o femeie de serviciu în București oferă 900 de lei pentru o persoană dispusă să presteze o astfel de activitate pentru patru ore pe zi.
Desigur, anunțurile de angajare, precum și salariile, variază. Cu toate acestea, salariul unei femei de serviciu care lucrează timp de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, se învârte în jurul mediei de 2.000 de lei pe lună.
Dat fiind volumul de muncă și luând în considerare faptul că femeile de serviciu nu fac cea mai dorită muncă dintre toate, salariile sunt mici.
Din acest motiv, în trecut, unele dintre acestea au protestat față de salariile foarte mici primite de la statul român pentru muncile prestate de ele în școli.