Site icon Stiri Romania

Ce salariu are o infirmieră. Câți bani câștigă pe lună

Ce salariu are o infirmieră. Nu este deloc o meserie ușoară, dar este una fără de care spitalele și clinicile nu ar putea funcționa. Iată câți bani poți câștiga lunar, dar și cum ajungi infirmieră.

Sindicaliștii din domeniul Sănătății au organizat mai multe proteste pentru a-și arăta nemulțumirea față de deciziile luate de guvernanți în domeniul sanitar. Aceștia susțin că deși salariile medicilor au crescut, brancardierii, infirmierele sau registratorii au rămas cu aceeași bani pe care îi primeau și în 2018.

Ce salariu are o infirmieră

Spitalul din Tulcea a publicat în luna februarie a anului 2019 o listă cu salariile angajaților săi. Potrivit documentului, salariul de bază al unei infirmiere de la ATI pornește de la 2719 lei, ajungând la 5298 lei, cu tot cu sporuri și indemnizații. Asta înseamnă că la finalul lunii, angajatul primește în mână puțin peste 3000 de lei. Salariul poate crește în funcție de experiența unei infirmiere și dificultatea secției în care își desfășoară activitatea.

Medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov, a făcut o dezvăluire neașteptată în urmă cu câțiva ani, atunci când a publicat fluturașii de salariu a două infirmiere. Prima lucra de 32 de ani la spitalul Județean din Brașov și primea cu 52% mai puțin decât o infirmieră debutantă de la Spitalul Municipal Săcele.

Există și o explicație pentru aceste inegalități între salarii. Conform legii, la acest salariu de bază se adaugă gradația, adică sporul de vechime, care se referă la vechimea în muncă și nu la cea în specialitate. Așa se explică apariția unor situații în care salariul de bază al unui debutant să fie semnificativ mai mare decât salariul de bază al unui salariat cu vechime de peste 20 de ani (ultima treaptă de vechime).

Citește și: Ce salariu are un polițist local. Suma imensă pe care o încasează

Cum ajungi infirmieră

Meseria de infirmieră este una foarte solicitantă, care necesită multă dăruire. Satisfacțiile bănești nu sunt uriașe, dar faptul că ajuți o persoană aflată la necaz poate compensa.

Persoanele care își doresc să devină infirmiere, pot urma diferite cursuri de infirmieră, iar în momentul absolvirii unui curs, vor obține un Certificat de Calificare Profesională pentru meseria de infirmieră. Cursurile pot dura de la 1 la trei luni, iar examenul final constă într-o probă scrisă și una practică.

După absolvirea unui curs de infirmieră te poți orienta către căutarea unui loc de muncă în mediul spitalicesc sau extraspitalicesc. Așadar, dacă termini un astfel de curs, poți lucra într-un spital, la o clinică privată, într-un cămin de bătrâni sau poți fi infirmieră la domiciliu. Bineînțeles, atât programul, cât și responsabilitățile diferă de la un loc de muncă la altul.

Găsești AICI mai multe informații despre tot ce presupune munca de infirmieră.

Exit mobile version