Ce să nu faci niciodată în ziua de Sfântul Ion. Tradiții și superstiții pe 7 ianuarie
Sfântul Ion sau sfântul Ioan Botezătorul se sărbătorește, în fiecare an, pe data de 7 ianuarie. Sfântul Ioan este considerat cel mai important proroc. Biserica Creștină a fixat mai multe sărbători pentru prăznuirea sa: zămislirea (23 septembrie), ca botezător (7 ianuarie), ziua nașterii (24 iunie) și ziua morții sale (29 august).
Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul
Fiul preotului Zaharia și al Elisabetei, a cărui naștere fusese anunțată de îngerul Gavriil, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a dus din tinerețe o viață ascetică, retrăgându-se în deșertul Bethabara, unde a petrecut multă vreme în rugăciune și meditație. În anul 26 a început să propovăduiască și să boteze, vestind venirea lui Mesia-Iisus, fapt pentru care este numit Înaintemergător.
Momentul cel mai important al activității sale este întâlnirea cu Iisus, la al cărui botez în râul Iordan, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul asistă la prezența Duhului Sfânt sub înfățișarea unui porumbel și are revelația împlinirii profeției sale privind venirea adevăratului Mesia.
Ce să nu faci niciodată în ziua de Sfântul Ion. Tradiții și superstiții pe 7 ianuarie
În ziua de Sfântul Ion, există tradiții și superstiții specifice pe care oamenii le respectă pentru a aduce noroc sau pentru a evita ghinionul.
Iată câteva lucruri pe care se spune că nu ar trebui să le faci în această zi:
- Se spune că femeile nu ar trebui să lucreze în această zi, pentru a nu atrage ghinionul.
- Evită să speli hainele în această zi, deoarece se crede că poți spăla norocul.
- Se spune că ar trebui să eviți certurile și supărările în această zi pentru a avea un an bun.
- Evită să împrumuți bani sau să dai împrumut în această zi, deoarece se crede că poate aduce probleme financiare.
În tradiția populară, Sfântul Ioan este protectorul pruncilor. Se spune că această zi este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.
Un obicei întâlnit în anumite zone ale țării în această zi este “Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ioan Botezătorul, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața acestei zile la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.