Ce nu trebuie să faci niciodată în ziua de lăsata secului de brânză. Este strict interzis!
Ce nu trebuie să faci niciodată în ziua de lăsata secului de brânză. Lăsatul Secului pentru Postul Sfintelor Paște are două etape: Duminica Înfricoșatei Judecăți – când se lasă sec de carne și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – când se lasă sec de brânză.
Un singur post are două Lăsatul Secului, cel al Sfintelor Paști, cunoscut drept Postul cel Mare. Prima astfel de sărbătoare este pentru carne și se ține în Duminica Înfricoșatei Judecăți, care pică pe data de 1o martie 2024, iar celălalt Lăsat al Secului este pentru ouă, pește și lactate și se ține pe data de 17 martie 2024, în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam.
Sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. În fiecare an, credincioșii se pregătesc cu smerenie pentru Postul Mare, cel de dinaintea Învierii Mântuitorului.
Ce nu trebuie să faci niciodată în ziua de lăsata secului de brânză
În ziua de lăsata secului de brânză, de cele mai multe ori, familia se adună la cină și mănâncă pentru ultima oară alimente de dulce. În Dobrogea, femeile fac plăcinte cu brânză, iar seara, înainte de masă, membrii familie își cer iertare pentru greșelile lor, în acest fel intră în post fără supărări și cu sufletul împăcat.
Tradiţii şi obiceiuri
După Lăsatul Secului de brânză, în Săptămâna Curată, nu se țese. Cei care nu respectă această datină, pot avea parte de vizită inopinată a lui Toader, „care vine peste noapte și încurcă ițele”. Afectați ar putea să fie și caii sau vitele ale cărui stăpân nu ține sărbătoarea de Sân Toader. Animalele ar putea fi rănite sau atacate de fiare.
Regulile bisericeșți au stabilit că zilele rânduite pentru ajunare, adică abținerea totală de la mâncare și băutură, sunt lunea și marțea din prima săptămâna a postului, iar în ultima săptămâna a postului, numită Săptămâna Patimilor, se ajunează luni, marți, miercuri, vineri și sâmbătă. În aceste zile se pot consuma, seara, doar pâine și apă.
Postul Paștelui este cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru posturi importante din an. De asemenea, în funcție de data la care este sărbătorit Paștele, sunt fixate Floriile și Rusaliile.
De ce Paștele are dată diferită?
Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.