Ce mănâncă bolnavii de COVID în spitalele din România. Așa arată meniul de 10 lei/zi!
Ce mănâncă bolnavii de COVID în spitalele din România? Nu, pacienții nu primesc un meniu special, așa cum recomandă nutriționiștii, ci mai degrabă ce se poate. Cele trei mese pe care le primește un pacient internat în spital costă 10 lei!
Sistemul sanitar românesc are mai probleme, iar pandemia de coronavirus le-a intensificat. Nu avem suficiente locuri la ATI pentru pacienții aflați în stare gravă și nici medici care să aibă grijă de ei. Condițiile lasă de dorit în multe instituții spitalicești, la fel și mâncarea.
Ce mănâncă bolnavii de COVID în spitalele din România
Un bolnav de COVID ar trebui să primească un meniu variat, pentru a putea face infecției. Alimentația este importantă pentru tratarea oricărei patologii, pe lângă tratament, susțin medicii.
Ministerul Sănătății a stabilit un buget fix pentru fiecare pacient internat la spital. Mai exact, 10 lei pentru trei mese! Cei care necesită regim special mai primesc în plus 5 lei. Managerii spitalelor ridică din umeri și spun că și-au adaptat meniul la plafonul oferit de minister.
Ceea ce vedem în spitalele din România diferă cu mult față de cum sunt tratați pacienții în străinătate.
Citește și: Imagini șocante la morga spitalului din Horezu: “Fiecare își ia mortul pe care îl vrea”
Cum arată un meniu de spital de 10 lei/zi
Medicii nutriționiști recomandă ca persoanele care au fost infectate cu COVID să consume lapte, pâine integrală, ouă, brânză de vaci, supe, friptură slabă, pește și legume. Mai exact, un meniu variat care să ajute corpul să lupte împotriva infecției.
Ce primesc bolnavii din România internați în spital? Iată două variante de meniu:
mic dejun: unt, gem, biscuiți, ceai, chiflă
prânz: ciorbă de varză, mâncare fasole galbenă, chiflă
cină: pilaf sârbesc, chiflă
mic dejun: unt, brânză de vaci, biscuiți, ceai, chiflă
prânz: ciorbă de legume, ostropel de pui cu piure, chiflă
cină: mâncare de mazăre, chiflă
”Ce mi-am adus eu aminte de la pacienții internați la noi, tuturor le era foame. Iar prima oară când am intrat la COVID, era un grup de pacienți de la Universitar, era ora 11.00, și asta mi-au reclamat. Că lor le e foame. De ce nu le venise încă mâncarea”, spune profesorul Cristian Băicuș, medic primar medicină internă, potrivit Antena 3.
Medicii cunosc situația, însă nu pot face prea multe.
”Noi încercăm să le oferim o calitate cât se poate de bună, dar totodată, operatorii ce se prezintă în piaţă, nu pot oferi o calitate de restaurant la acest preţ”, a spus dr. Remus Gabriel Mihalcea, manager Spitalul Colentina.