Ce este fois gras și cum se pregătește specialitatea culinară de lux despre care vorbesc toți chefii

Ce este fois gras? Cu siguranță ai auzit și tu cel puțin o dată de fois gras, dar știi ce înseamnă? Iată ce trebuie să știi despre preparatul de lux despre care vorbesc toți chefii, dar și cum se prepară. Vei fi surprins să afli că până și egiptenii îl consumau!
Dacă ești pasionat de bucătărie sau urmărești emisiunea “Chefi la Cuțite”, atunci ai auzit despre fois gras. Jurații sunt în extaz, concurenții nu știu de unde să-l apuce. Ei bine, fois gras-ul este o specialitate culinară făcută din ficatul de rață sau de gâscă. Dar nu orice fel de ficat, ci cel provenit de la rațe sau găște care au fost îngrășate intenționat, proces ce poartă denumirea de gavaj.
Fois gras este o delicatesă recunoscută în bucătăria franceză și spaniolă. Mai mult, francezii consideră că „foie gras face parte din patrimoniul cultural și gastronomic protejat în Franța. Foie gras se obține din ficatul unei rațe sau gâște special îngrășate prin gavaj (îndopare)”. De fapt, fois gras este termenul francez pentru “ficat gras”.
Ce este fois gras și ce gust are
Fois gras-ul se deosebește mult de ficatul simplu. Gustul său este descris ca fiind bogat, cu o savoare delicată.
De ce este ficatul de gâscă sau rață atât de special? Metoda de obținere a fois gras-ului a fost mereu contestată, pe motiv că păsările suferă în timpul procesului de îngrășare. Mai exact, acestea nu mestecă mâncarea, nu au reflexul saturației și de aceea pot fi forțate să înghită cantități mari de mâncare. O rată sălbatică își poate dublă greutatea corpului, înmagazinând grăsime în tot corpul, dar mai ales în ficat, dându-i acestuia o consistentă untoasă.
Citește și: Secretul unui cozonac pufos. Se desface fâșii! Asta trebuie să pui în aluat
Se pare că preparatul de lux are o istorie veche, de peste 4.500 de ani. Egiptenii au fost cei care l-au descoperit la rațele și gâștele care făceau popas pe malul Nilului. Ficatul acestora era mai mare, mai deschis la culoare și mai gustos decât în restul anului și și-au dat seama că alimentația este de vină. Păsările se hrăneau mai mult înainte de a migra, așa că au făcut asta pe tot timpul anului.
Cum se mănâncă fois gras-ul și cât costă?
Fois gras-ul se consumă brut, semipreparat sau gătit, și poate fi oferit ca produs proaspăt sau conservat, consumat singur sau ca acompaniament altor feluri de mâncare, cum ar fi carnea. Rețetele sunt nenumărate: poți face fois gras cu mușchi de vită, cu unt de migdale, cu smochine și alune prăjite, fois gras-ul a devenit o specialitate de lux.
Pretul mediu al unei conserve cu foie gras de calitate variază între 80 și 120 de euro, în timp ce o porție de 33 de grame de fois gras la un restaurant costă 35 de lei.
Pentru mulți este un preparat de lux, însă locutorii din sudul Franței îl consumă des, poate și pentru beneficiile sale. Fois gras este bogat în acizi grași nesaturați ce reduc colesterolul din sânge.