Site icon Stiri Romania

Ce amendă primești dacă transporți mai mult de 5 persoane în mașină! Suma nu e mică deloc

Ce amendă primești dacă transporți mai mult de 5 persoane în mașină? Dacă în urmă cu ceva ani, era o practică frecventă să se înghesuie 6 sau 7 persoane într-o mașină cu numai 5 locuri, acum acest lucru a devenit imposibil.

Sau poate fi posibil dacă îți permite buzunarul, deși nimeni nu vrea să plătească o amendă uriașă.

După schimbarea recentă a Codului Rutier, sunt noi reguli care pot lăsa și un șofer experimentat fără permis. Iar transportatul mai multor persoane în mașină față de locurile stabilite ar trebui să nu se mai aducă în discuție.

Iar totuși riști și transporți în mașină mai multe persoane decât numărul de locuri prevăzut de automobil, pe lângă faptul că vei lua amendă, trebuie să știi căiguranța celor din mașină este precară în momentul în care sunt înghesuiți.

Numărul maxim de locuri a fost stabilit pe baza unor teste complexe și determinat în așa fel încât să asigure un nivel cât mai mare de siguranță celor aflați în mașină.

Ce amendă primești dacă transporți mai mult de 5 persoane în mașină?

În codul rutier se specifică faptul că nu ai voie să transporți mai multe persoane în mașină față de numărul maxim de locuri permis.

Art 148, OUG 195/2002

Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:

2. să transporte în autovehicul sau tramvai mai multe persoane decât numărul de locuri stabilite în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare;

Art 101, OUG 195/2002

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

13. nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor și al obiectelor în sau pe vehicule;

În momentul de față, clasa a III – a de sancțiuni presupune o amendă cuprinsă între 6 și 8 puncte de penalizare. Având în vedere că un punct de penalizare are valoarea de 145 lei, cuantumul total este cuprins între 870 și 1160 lei, astfel că amenda nu este deloc mică.

Exit mobile version