Ce a pățit un părinte care și-a dus copilul la Spitalul din Constanța, și a apelat la un taximetrist
Părinte cu copilul la spital. Impresionat de gestul unui taximetrist din Constanța și neștiind cum să îl găsească, un părinte, tată de copil, a scris câteva rânduri de mulțumire pe grupul de Facebook Clubul taximetristilor:
Părinte cu copilul la spital, în brate, desculț și bolnav
„Nu stiu daca se afla aici, în grup, dar cinste si respect Domnului George taximetrist cu un Logan din Constanța”.
„La ora 02.00, am fugit la 20 de kilometri de casă, cu cu salvarea, la urgențe Constanta. Pe la 3 jumate mi-au dat drumul din spital. Toți banii luați în grab, la mine, erau 50 lei.
Ies afară, cu copilul îmbrăcat în pijămăluță, desculț, cu un maieu și o geaca pe deasupra.
Copilașul are 1 an si 4 luni și avea roșu în gât, mai avansat, nu prea putea sa respire. În față, la spital erau cinci taxiuri. Le iau pe ultimile trei: primul, un un om în vârstă, cu un opel astra, mi-a cerut 80 de lei până la Murfatlar de la Constanța, pe motiv că mașina lui dus-intors ia de 50 lei cel puțin.
Al doilea, 70 de lei, că așa ia el de fel.
Văzându-mă domnul George cum ma eram, cu copilul în brațe, face: hai la mine!
Îi spun că am doar 50 lei, iar el zice: hai lasă banii că ești cu copilul răcit și asta este este mai important.
La final am insistat să îi înmânez banii pe care îi aveam, pe care cu greu i-a luat.
Cinste și respect! Jos pălăria! Păcat că dăm de oameni de genul acesta foarte rar care să te înțeleagă la necaz”.
Cât câștigă un taximetrist
„Aproximativ 60% dintre taxiurile din oraş merg pe gaz, nu pe benzină, pentru că gazul este mai ieftin, e 2,29 lei. Eu am maşină pe gaz şi merg cam 150 de kilometri pe zi, ceea ce înseamnă că trebuie să plătesc aproximativ 50 de lei pe gaz zilnic“, a declarat un şofer de taxi celor de la 7est.ro.
Unii taximetrişti susţin că lucrurile stau mult mai prost: “Am ajuns să stăm pe teren câte 14 ore pe zi şi să nu putem să ne acoperim cheltuielile. Bem peste un litru de cafea, mâncăm la portbagaj şi nu ne alegem cu nimic. Cu tariful ăsta şi cu maşinile de Ilfov care fac taximetrie în Capitală nu mai poţi face bani”, a declarat un şofer de 45 de ani, care practică această meserie de peste 20 de ani, celor de la Libertatea.
Cu toate acestea, calculele arată în felul următor: în funcţie de numărul de curse, de distanţa parcursă şi de eventualele bacşişuri care se lasă, câştigurile pot varia. În medie, un taximetrist câştigă pe tură între 220 şi 300 de lei. Astfel, după ce plăteşte dările către companie, scade consumul de carburant şi cheltuielile personale, precum şi taxele către stat, un taximetrist obţine pe lună între 1.600 şi 2.200 de lei.