Câte persoane au voie la înmormantare. Reguli în starea de alertă
Câte persoane au voie la înmormantare? Regulile impuse de autorități din cauza pandemiei de coronavirus a băgat lumea în ceață. Iată care sunt regulile din starea de alertă.
Guvernul va prelungi starea de alertă pe 14 decembrie pentru încă 30 de zile, iar autoritățile au anunțat că se va face o analiză pentru a se stabili dacă sunt necesare și alte măsuri. Pe de altă parte, Klaus Iohannis a declarat că România nu va intra în lockdown, punând astfel capăt tuturor zvonurilor.
Câte persoane au voie la înmormantare
Starea de alertă vine și cu reguli precise pentru români. Mai exact, la evenimentele private organizate în spații închise, cum sunt nunțile, botezurile, petrecerile sau înmormânările, pot participa până la 20 de persoane.
Dacă evenimentele au loc în spațiu deschis, atunci numărul participanților crește până la 50.
Dacă evenimentul implică o slujbă religioasă în interiorul bisericii, cum este înmormânarea, numărul persoanelor care pot participa este tot 20. Dacă slujba se ține în curtea bisericii, numărul participanților nu este limitat, însă se vor respecta măsurile de prevenire și protecție stabilite.
Citește și: Pacient cu COVID cere disperat ajutor, în timp ce este târât de medici | VIDEO
Reguli speciale în cazul deceselor provocate de COVID
Regulile se schimbă în cazul persoanelor decedate de COVID. Protocolul emis de Ministrul Sănătăţii privind managamentul după decesul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus prevede reguli stricte pentru angajaţii firmelor de pombe funebre, dar şi o procedura rapidă pentru înmormântarea celor decedaţi după ce au fost infectaţi cu noul virus.
“Certificatul de deces va fi completat şi eliberat de medicul curant al pacientului din secţia de spital. Protocolul se aplică şi următoarele cazuri de deces: persoanelor aflate în izolare la domiciliu şi persoanelor aflate în carantină, în evidenţa direcţiilor de sănătate publică sau a altor instituţii ale statului. În aceste situaţii medicul de familie este cel care eliberează certificatul medical constatator al decesului, în baza fişei medicale a pacientului”, se arată în ordinul emis de Minister, potrivit rfi.ro.
În cazul persoanelor decedate în spital, rudele acesteia vor fi informate telefonic în legătură cu cazurile severe și despre survenirea decesului.
“În cazul decesului se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului în termen de 24 de ore de la deces, pentru aparţinătorii care locuiesc la o distanţă mai mică de 100 km de locul decesului şi de maximum 48 de ore dacă aceştia locuiesc la o distanţă mai mare de 100 km sau în situaţii speciale”, potrivit noului Protocol specific.
Rudele de grad 1-2 ale persoanei decedate de coronavirus pot participa la înmormântare doar dacă nu prezintă simptome de coronavirus și dacă primesc acordul Direcției de Sănătate Publică și avizul centrelor județene/al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.
Persoana decedată va fi transportată de la spital la morgă în saci impermeabili dubli și închiși ermetici, iar înmormântarea se va face în cel mai scurt timp posibil cu sicriul sigilat.
Familiile nu pot cere autopsii medico-legale în cazurile de suspiciune/confirmate cu noul coronavirus, decât pe baza ordonanţei emise de organele de cercetare penală.