Cât trebuie să fie pulsul. Cum îl verificăm
Cât trebuie să fie pulsul. Valorile normale ale pulsului diferă de la o persoană la altă, fără a fi vorba despre o problemă medicală. Femeile pot avea pulsul mai mare în stare de repaus.
La efort pulsul o să crească și va atinge frecvența maximală proprie, adică din 220 scădem valoarea vârstei. Deci, un bărbat de 40 de ani ar trebui să atingă pulsul 180 fără să existe probleme, în momentul în care face sport.
Cât trebuie să fie pulsul. Care sunt valorile normale
Important de știut este că frecvența cardiacă a copiilor este mai mare decât în cazul adulților. Frecvența cardiacă normală, adică în stare de repaus, pentru un copil cu vârsta între 6 și 15 ani este între 70 și 100 de bătăi pe minut. De asemenea, trebuie să știm că sportivii vor avea un puls scăzut în stare de repaus, aproximativ 40 de bătăi pe minut.
Valori normale puls:
– nou-născuții: între 100 și 170 de bătăi pe minut
– bebelușii de la 6 luni la 1 an: au între 90 și 130 de bătăi pe minut
– copiii cu vârste de la 2 la 3 ani: au între 80 și 120 de bătăi pe minut
– copiii cu vârste între 4 și 5 ani: între 70 și 110 bătăi pe minut
– copiii de 10 ani și cei peste 10 ani: între 60 și 100 de bătăi pe minut.
Factori care influențează valoarea normală a pulsului
Pe lângă activitatea fizică (de exemplu, mersul la sală poate să însemne că pulsul nostru este crescut), există și alți factori care pot influența frecvența cardiacă în repaus. Printre acești factori se află:
Vârsta – Este foarte probabil să observi că frecvență cardiacă în repaus (pulsul) scade pe măsură ce înaintezi în vârstă.
Citește și: Semnele care prevestesc un stop cardiac cu o lună înainte
Fumatul – Fumătorii tind să aibă o frecvență cardiacă în repaus mai mare. Reține, așadar, că dacă ești fumător, este posibil ca pulsul tău să fie mai mare. Renunțarea la fumat poate fi o măsură ce ajută pacienții să readucă pulsul la valori normale, conform doc.ro.
Temperatura– Pulsul poate crește ușor atunci când persoana este expusă la temperaturi foarte mari.
Efectele adverse ale unor medicamente – De exemplu, medicamentele din clasa betablocantelor pot să scadă pulsul (frecvența cardiacă în repaus).
Poziționarea corpului– Pulsul poate crește temporar atunci când persoana se mișcă, își schimbă poziția, de exemplu, atunci când din poziția de stat pe scaun sau pe pat, persoană stă în picioare.
Emoțiile– Dacă persoană este anxioasă ori încântată, pulsul ei poate să crească, deci inimă bate de mai multe ori pe minut.
Greutatea– Este posibil că persoanele care sunt obeze să aibă un puls (o frecvență cardiacă în repaus) mai mare. De ce? Pentru că inima lor este nevoită să lucreze mai mult pentru a “iriga” corpul cu sângele necesar.