Cât este amenda pentru nepurtarea centurii de siguranță?

Multe persoane uită, din păcate, să își pună centura de siguranță atunci când se urcă într-un autoturism, fie că sunt la volan, fie că sunt doar pasageri.
Acest lucru le poate pune, în mod evident, viața în pericol în cazul unui accident de circulație, dar nici amenzile aplicate pentru nepurtarea centurii de siguranță nu sunt de ignorat.
Nepurtarea centurii de siguranță în autoturism constituie contravenție și face parte din clasa I de sancțiuni din Codul Rutier, dat fiind faptul că centura de siguranță poate face diferența dintre viață și moarte în cazul unui accident.
Care sunt amenzile pentru nepurtarea centurii de siguranță
Având în vedere că centura de siguranță salvează vieți, iar nepurtarea ei este, în majoritatea cazurilor, fie un moft, fie o neatenție, polițiștii rutieri nu prea trec cu vederea nepurtarea acesteia.
Nepurtarea centurii se încadrează în clasa I de sancțiuni prevăzute de Codul Rutier, iar purtarea acesteia este prevăzută în articolul 97 al acestei legi, potrivit Playtech.
Astfel, încadrarea în această clasă presupune că nepurtarea centurii se pedepsește cu două sau trei puncte-amendă. Punctul-amendă este, în prezent, 145 de lei, astfel că amenda este, în general, cuprinsă între 290 și 435 de lei.
Autoritățile au decis înghețarea valorii punctului-amendă. În cazul în care nu ar fi făcut acest lucru, punctul de amendă ar fi valorat 255 de lei, dat fiind că salariul minim brut era, la 1 ianuarie, de 2.550 de lei.
Cine poate să nu poarte centura de siguranță?
Legea permite unor categorii de șoferi și pasageri să nu poarte centura de siguranță, din diverse motive. Persoanele scutite de purtarea centurii sunt, potrivit Codului Rutier, următoarele:
- conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staționează;
- femeile în stare vizibilă de graviditate;
- conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
- persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță;
- instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.