Cât este alocația pentru copii în România. Bani mai mulți în 2021!
Cât este alocația pentru copii. Iată câți bani primesc copiii din România lunar și care sunt drepturile pe care părinții trebuie să le cunoască. Cum se solicită alocația și care sunt documentele necesare.
Copiii se vor bucura de alocații cu 20% mai mari de la 1 ianuarie 2021, urmând ca următoarea majorare, cu 60%, să aibă loc în iulie 2022, atunci când alocațiile vor ajunge la 300 de lei.
Cât este alocația pentru copii în România
Pandemia de coronavirus a încurcat planurile autorităților privind creșterea etapizată a alocațiilor. Acestea au crescut de la 1 ianuarie 2021 cu 20%, aproximativ 30 de lei, așa cum era stabilit, însă aceasta va fi singura majorare de anul acesta.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a venit cu precizări privind acest aspect:
“Alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% de la 1 ianuarie 2021, conform calendarului stabilit, exact cum am promis. Copiii cu vârste între 2 şi 18 ani vor primi, din ianuarie, 214 lei lunar”, a menţionat Raluca Turcan.
Alocația de stat pentru copii este calculată în funcție de indicatorul social de referință (ISR) și de vârsta copilului și se acordă lunar. Așadar, în România, copiii primesc următoarele sume:
- până la 2 ani (3 în cazul copilului cu handicap) – 427 lei/lună
- între 2 și 18 ani (sau până la absolvirea liceului/școlii profesionale) – 214 lei/lună
- între 3 și 18 ani (în cazul copiilor cu handicap) – 427 lei/lună
Citește și: E demonstrat! Copiii moștenesc inteligența de la mama
Documente alocație copil
Pentru a beneficia de alocați de la stat, copii trebuie să aibă reședința legală în România și să urmeze să urmeze cursurile unui liceu sau ale unei școli profesionale/vocaționale în cazul în care au peste 18 ani.
Copiii cetățenilor străini și ai persoanelor fără cetățenie rezidenți în România beneficiază de alocația de stat dacă locuiesc împreună cu părinții.
Pentru a primi alocația, părinții trebuie să se prezinte la primăria orașului/comunei din care locuiește, cu următoarele documente:
- cerere tip (o găsești AICI);
- certificatul de naștere al copilului pentru care este solicitată alocația;
- cartea de identitate a părintelui care va primi alocația pentru copilul său;
- extras de cont în cazul în care părintele dorește ca alocația să fie plătită în contul său bancar.
Alocația din România, printre cele mai mici
Chiar și cu creșterile stabilite de Guvern, alocația pentru copii din România (43/lună) rămâne printre cele mai mici, alături de Bulgaria (20 de euro/lună), Polonia (între 22 și 31 de euro în funcție de vârstă și Slovacia (23 euro/lună).
Și Austria, spre exemplu, oferă alocații diferențiate pe vârstă. Înainte de 3 ani, copilul primește lunar 114 euro. De la 3 la 10 ani, alocația este de 122 de euro, iar de la 10 până la 19 ani primește 141,5 euro. Dacă își continuă studiile, tânărul primește alocația până atunci, majorată la 191 de euro/lună, potrivit edupedu.ro.
În România, 3.574.835 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani au primit alocaţie de stat în luna octombrie 2019.