Cât costă un an de vechime în 2023? Plătești mai mult decât anul trecut!

Cât costă un an de vechime în 2023? Vechimea în muncă pentru pensie se poate cumpăra și în acest an, însă persoanele interesate vor fi nevoite să scoată mai mulți bani din buzunar.
Românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare, mai pot cumpăra vechime și în acest an, potrivit OUG 163/2020.
Cât costă un an de vechime în 2023?
De la 1 ianuarie 2023, pentru cumpărarea vechimii în muncă, persoanele eligibile trebuie să scoată din buzunar suma de 750 lei, în loc de 638 de lei, cât era până acum. Majorarea se explică prin creșterea salariuliului minim brut pe țară la 3.000 de lei.
În concluzie, pentru un an de vechime în muncă, cei interesați vor fi nevoiți să plătească 9000 de lei.
Astfel, cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu au calitatea de pensionari şi care nu au fost asiguraţi sau nu au avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii in anumite perioade, vor putea încheia, până la 31 august 2023, un contract de asigurare prin care îşi pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului.
De asemenea, acestea trebuie să nu fi realizat, în perioadele pentru care solicită plata retroactivă, stagiu de cotizare sau asimilat acestuia în sistemul public de pensii din ţară sau în sisteme neintegrate acestuia, ori în alte state membre ale Uniunii Europene sau cu care România are acorduri de securitate socială.
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.
Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ.
Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.
Citește și: Cum poți verifica singur, online, câți ani de vechime ai până în prezent, în câmpul muncii
Documente necesare
Deși autoritățile se laudă că dosarul cu șină a dispărut, pentru înregistrarea unui contract de asigurare socială la Casa de Pensii a Municipiului București trebuie să vă prezentați personal sau prin mandatar, desemnat prin procura specială, cu cartea de identitate in original și copie și cu următoarele documente:
- Carte de identitate original + copie;
- Dosar carton cu șină;
- Formular deschidere contract în două exemplare;
- Declarație protecție date;
- Declarație pe propria răspundere.
- În cazul cetățenilor străini cu domiciliul în alt stat – pașaportul sau orice alt document emis de statul al cărui cetățean este, prin care se face dovada identității persoanei și a cetățeniei.