Cât costă să-ți cumperi vechime în muncă? Iată cât plătești pentru 6 ani

Cât costă să-ți cumperi vechime în muncă? Tot mai mulți români își plătesc vechimea în muncă pentru a se asigura că vor ieși la pensie, fără să piardă bani.
Până acum, peste 14.000 de persoane au decis să-și cumpere ani de pensie, iar cei mai mulți sunt cei care au lucrat în străinătate, la negru.
Cât costă să-ți cumperi vechime în muncă?
Cei interesați să-și cumpere vechime în muncă pot plăti contribuții la pensie între o lună și șase ani. După cum stabilește OUG 163/2020, documentul care introduce acest mecanism, “persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.
Contribuțiile sunt la nivelul salariului minim brut pe economie, de 2.550 de lei, ceea ce înseamnă că oamenii dau lunar câte 638 de lei. Pentru 6 ani vor achita aproape 46.000 de lei, potrivit stirileprotv.ro.
Potrivit datelor de la Casa de Pensii, din anul 2020 și până în prezent, peste 14.300 de români și-au cumpărat vechime în muncă, iar la bugetul statului s-au strâns aproximativ 150 de milioane de lei.
Numai la casa de pensii a municipiului București, zilnic vin între 5 și 10 persoane, iar în total au fost încheiate aproape 2.000 de contracte, iar valoarea încasărilor se ridică la suma de aproape 23 de milioane de lei.
Cei mai mulți dintre cei care cumpără vechime în mincă sunt români care au lucrat în străinătate și care au câțiva ani de contribuții plătite în România, dar nu suficienți pentru a ieși la pensie. Cele mai multe solicitări sunt pentru începutul anilor 2000.
Trebuie precizat că cei care au realizat stagii de cotizare în alte țări, nu pot apela la acest mecanism pentru a acoperi perioadele respective în care s-au plătit deja contribuții de asigurări sociale.
Citește și: Ai lucrat cel puţin un an în străinătate? Poţi primi o pensie uriaşă!
Cum plătești contribuția la pensie?
Contribuția la pensie poate fi plătită retroactiv prin încheierea unui contract cu casa teritorială de pensii de care aparține solicitantul, în care vor fi trecute perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale.
Cei interesaţi să îşi cumpere vechimea în muncă trebuie ca, în perioada consemnată în contractul de asigurare socială, să nu fi avut următoarele calităţi sau beneficii, conform actului normativ:
- nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia sau în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale;
- nu au avut obligația asigurării în sistemul public de pensii ca urmare a realizării de venituri din activități independente;
- nu au beneficiat de indemnizație de șomaj;
- nu au beneficiat de pensie de invaliditate;
- nu au urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective;
- nu au satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus;
- nu au beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006, de indemnizații de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
- nu au beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă și boli profesionale;
- nu au beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani.