Cât a ajuns să coste o felie de pâine cu untură și ceapă?
Cât a ajuns să coste o felie de pâine cu untură și ceapă? Considerată cândva mâncarea săracului, gustarea românească a devenit un lux. Cât a ajuns să coste o porție.
Celebrele porții de ”pită cu unsoare și ceapă” lansate după Revoluție de Music Pub au făcut furori la acele vremuri, fiind mâncarea studenților.
Cândva era mâncarea săracului, acum un lux
Oricine are la mama acasă niște ”unsoare și ceapă”, așa că toți știu gustul, dar la o bere și cu bugetul redus acest preparat banal era perfect.
Un turist din Cluj povesteşte, pe o reţea de socializare, că și-a cumpărat o felie de “pită cu unsoare și ceapă”, un preparat tradițional în Ardeal, pentru care a plătit o sumă uriașă.
”Inflația în România. Când am fost ultima dată era 2 RON porția. Acum e aproape 20. Pentru cunoscători!”, a relatat un clujean.
Clujul a luat un avânt economic în ultimii ani, iar acest lucru se poate vedea nu doar în prețurile astronomice ale chiriilor, ci și ale preparatelor. Orașul a devenit unul dintre cele mai scumpe din România.
Așadar, comparativ cu ultimii ani, prețul alimentului a ajuns să fie de 10 ori mai mare.
Unul dintre motivele pentru care restaurantele cer sume atât de mari ar fi acela că până și untura, un aliment care era atât de ieftin, s-a scumpit mult.
Potrivit site-urilor de specialitate, un kilogram de slănină costă, în martie 2023, între 25 și 30 de lei. Dacă este proaspătă, poate costa chiar și 40 de lei.