Carnea la grătar, la fel de periculoasă ca țigările! Explicațiile unui medic pneumolog
Carnea la grătar, la fel de periculoasă ca țigările! Un medic pneunolog dezvăluie ce se întâmplă în corpul nostru după ce mâncăm carne pregătită în acest fel.
Carnea la grătar este printre preferatele românilor, mai ales în sezonul cald, iar mulți consideră că acest mod de preparare al cărnii este unul cu adevărat sănătos, doar că medicii susțin cu totul altceva.
Carnea la grătar, la fel de periculoasă ca țigările!
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, susține că grătarul este la fel de periculos ca și țigările. Aceasta a explicat că reziduriile rămase în urma arderii rămân pe plămân, la fel ca și cărbunele care rămâne pe sobă atunci când ard lemnele.
“Când supui unui proces termic, orice produs organic, că e vorba de lemn, ca e frunza de tutun, prin procesare termică rezultă reziduuri lichide sau solide. Aceste reziduuri oamenii le inhalează şi rămân pe plămân. Este echivalentul cărbunelui care rămane în sobă atunci când arde lemn” a declarat medicul, conform Știrile ProTV.
Aceasta susține că pe lângă carbon, carnea pregătită la grătar conține și alți compuși periculoși. Ţigările, dar şi carnea preparată la grătar, pe foc direct, conţin gudron, adică un cărbune ars.
Citește și: Dieta cu ouă. Cum slăbești 10 kg în doar 7 zile
Funinginea rămâne definitiv în plămân
Gudronul din grătar se va duce direct în ficat, care nu-l poate preluca, iar asta înseamnă că el ajunge direct în sânge. Procesul este asemănător cu cel din timpul fumatului.
“Dar cărbunele nu înseamnă doar carbon, ci şi benzen, xilen. Ce sunt astea? Sunt compuşi pe care îi găsim în benzine, aceste substanţe dau gradul foarte mare cancerigen al ţigărilor şi, la grătar făcut pe cărbune, se vor regăsi în carne!” a explicat dr. ing. Ştefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată.
“Când supui unui proces termic, orice produs organic, că e vorba de lemn, ca e frunza de tutun, prin procesare termică rezultă reziduuri lichide sau solide. Aceste reziduuri oamenii le inhalează şi rămân pe plămân. Este echivalentul cărbunelui care rămane în sobă atunci când arde lemn”, a spus Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, conform Știrile ProTV.
Având în vedere că românii fac din când în când grătar, efectele sale asupra organismului nu pot fi observate. Puteți vedea, în schimb, gingiile agresate de fumat. În interiorul lor, găsim vase mici de sânge. Se sting, sub influenţa fumatului, afectează dramatic ţesutul.