Când trebuie schimbate cauciucurile. Ce spune legea și ce trebuie să știi despre anvelopele “all season”
Când trebuie schimbate cauciucurile. Iată ce spune legea despre schimbarea anvelopelor pentru sezonul rece. Cei care sunt prinși circulând neregulamentar riscă amenzi uriașe.
Deși nu există o dată anume până la care șoferii trebuie să-și echipeze mașinile cu cauciucuri de iarnă, s-ar putea să vă treziți totuși încălcând legea, fără să vreți.
Când trebuie schimbate cauciucurile
Iarna pare că își face simțită prezența mai devreme anul acesta. La munte au apărut primele ninsori și i-au prins nepregătiți pe șoferii care circulau în zonele de munte.
Legea nu este clară în privința schimbării cauciucurilor de vară cu cele de iarnă și nici nu impune o dată anume. Este precizat însă că nu aveți voie să circulați cu anvelope de vară pe zăpadă, gheață sau polei. Așadar, dacă știți că aveți drum pe la munte, ar fi bine să vă echipați din timp.
Cei care sunt prinși încălcând legea riscă sancțiuni ce pot ajunge până la 2.900 de lei și 20 de puncte amendă. În plus, se reține certificatului de înmatriculare și interzicerea dreptului de a mai circula pe drumurile publice
Și mecanicii auto recomandă înlocuirea anvelopelor de iarnă îndată ce vremea se răcește și au și o explicație clară pentru asta: “Sub 7-8 grade cu plus, pe timpul nopții, anvelopele de vară se rigidizează și nu mai au aderența corespunzătoare pe timpul rulării”
Citește și: Când trebuie înlocuit lichidul de frână la mașini
Cauciucuri all season. Ce trebuie să știi despre ele
Registrul Auto Român (RAR) a lansat o serie de precizări privind anvelopele “all season”, după ce au apărut mai multe informații potrivit cărora șoferii care folosesc astfel de anvelope pe timpul sezonului rece vor fi sancționați.
Dacă optați pentru cauciucuri all season, asigurați-vă că acestea sunt marcate cu literele M și S (mood – noroi si snow – zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S. Toate acestea respectă legislația.
RAR precizează că „atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M si S, nu există sancțiuni”.
„Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment”, a transmis RAR.