Când se vopsesc ouăle de Paște. Ce spune tradiția

Când se vopsesc ouăle de Paște. Este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri, ce se respectă cu sfințenie în fiecare casă. Puțini știu însă că există o zi specială din Săptămâna Mare când se vopsesc ouăle.
Paștele este cea mai mare sărbătoare a creștinilor ortodocși, o sărbătoare a bucuriei ce se desfășoară pe parcursul a trei zile, în care se respectă multe tradiții și obiceiuri. Poate că cel mai frumos și mai cunoscut dintre ele este ciocnitul ouălor.
Când se vopsesc ouăle de Paște
Bucatele pentru masa de Paște sunt mereu dintre cele mai alese. Pe lângă friptura de miel, cozonac și pască, la loc de cinste sunt puse ouăle vopsite sau încondeiate.
Puțini știu că ouăle se vopsesc într-o anumită zi din Săptămâna Mare. Multe gopodine preferă să le facă în Vinerea Mare, fără să știe că acest lucru este complet interzis. Iată ce NU mai ai voie să faci în Vinerea Patimilor. E mare ghinion!
Potrivit tradiției, ouăle se înroșesc în Joia Mare, iar acestea nu se vor strica tot anul, la fel ca cele sfințite în biserică în noaptea de Înviere.
Citește și: Ce trebuie să faci în Joia Mare. Semnificații, tradiții și obiceiuri
Demult, ouăle se vopseau cu coji de ceapă, de sunătoare, cu coajă de crin roșu sau cu flori de tei. Nelipsite de pe mesele românilor erau cele cu modele de frunză. Luciul se dădea cu slănină sau untură.
Deși timpul a trecut și tehnicile s-au schimbat, tradiția s-a păstrat vie. Ouăle roșii simbolizează jerfta Mântuitorului. Legenda spune că Maria Magdalena a pus un coș cu ouă lângă crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, iar ele s-au înroșit de la sângele din rănile Donului.
În prezent, ouăle se vopsesc și în galben, verde sau albastru. Acestea vestesc bucura primăverii.
Ouăle încondeiate, obiecte de artă
Ouăle încondeiate rămân însă caracteristice României. Acestea sunt simbolul Mântuitorului care a ieșit din mormânt și a Înviat, precum puiul din găoace, potrivit crestinortidox.ro. În Bucovina acestea se numesc “ouă muncite”, iar cei care practică acest obicei dedică strădania de a le face frumoase patimilor pe care le-a suferit Hristos.
Citește și: Dieta de primăvară. Mihaela Bilic: Cartofii reci și lactatele ne ajută să slăbim
Ouăle se încondeiază cu chișiță (un varf ascutit de tabla de arama, fixat intr-o maciulie a unui bat plat). Oul este cel care se mișcă, nu instrumentul.
În prezent, ouăle încondeiate sunt golite de conținut și au devenit mai mult obiecte de artă, fiind vândute chiar și în afara țării.