Când se ţine post negru. Ce trebuie să știe creștinii ortodocși
Postul negru înseamnă să nu consumi mâncare sau băuturi o perioadă de timp. Postul negru este o formă extrem de riguroasă de postire în care credincioșii se abțin complet de la mâncare și băutură pe o perioadă determinată.
În tradiția creștin ortodoxă, postul negru are semnificații spirituale adânci și este practicat pentru purificarea trupului și sufletului, rugăciune și pocăință. Așadar, postul negru nu este numai abţinere de la mâncare şi băutură ci şi abţinere de la orice păcat şi răutate. În zilele de post, nu trebuie să te cerţi cu nimeni, orice s‑ar întâmpla, oricât te-ar supăra cineva, orice ispite ai avea, nici cu cei din afară şi nici cu cei din casă.
Când se ține post negru
Postu negru se ține în:
- Vinerea Mare (în Săptămâna Patimilor) – Este una dintre cele mai importante zile de post negru din calendarul ortodox. Vinerea Mare marchează ziua răstignirii și morții Mântuitorului Iisus Hristos, iar mulți credincioși țin post negru în semn de doliu și respect.
- Ajunul Crăciunului (24 decembrie) – Postul negru este practicat de unii credincioși în ajunul Nașterii Domnului, ca o modalitate de pregătire spirituală pentru marele praznic al Crăciunului.
- Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) – Este o zi importantă de post negru, înainte de praznicul Botezului Domnului (Boboteaza). Acest post este ținut pentru curățirea trupului și sufletului înainte de primirea Aghiasmei Mari.
- Sfinți importanți sau alte sărbători mari – Unii creștini practică postul negru în ajunul unor sărbători mari sau în zile de cinstire a sfinților, însă acestea nu sunt stabilite ca fiind obligatorii în calendarul bisericesc.
Postul negru nu este obligatoriu pentru toți, chiar preoții îl recomandată celor care au capacitatea fizică de a-l ține. Biserica sfătuiește ca persoanele bolnave, vârstnicii, copiii sau femeile însărcinate să fie precauți și să nu se supună unui efort prea mare.
Postul negru este adesea legat de pregătirea pentru primirea Sfintei Împărtășanii, astfel încât credincioșii trebuie să se spovedească și să primească dezlegare de la duhovnic. De obicei, postul negru este ținut pentru o zi întreagă, dar unii credincioși îl pot ține și mai multe zile, în funcție de tradițiile locale și de puterea fiecăruia. Duhovnicul poate oferi îndrumări precise în acest sens.
Scopul principal al postului negru este curățirea sufletului, apropierea de Dumnezeu și creșterea spirituală.