Când pică Floriile în 2021. Acestea sunt sărbătorite întotdeauna înainte de Paște

Când pică Floriile în 2021? Este una dintre cele mai importante și frumoase sărbători, care are o semnficație aparte, fiind motiv de sărbătoare pentru mulți români și românce. Iată când sunt sărbătorile Floriile în acest an.
Ortodocșii sărbătoresc întotdeauna Floriile cu o săptămână înaintea Paștelui. În 2021, duminica Floriilor pică pe 25 aprilie, iar Paștele pe data de 2 mai.
Când pică Floriile în 2021
Floriile se mai numesc și Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului și, după cum intuiți, marchează începutul săptămânii Patimilor. Este o sărbătoare extrem de încărcată simbolic. Este pentru prima dată când Iisus a acceptat să fie aclamat ca împărat.
Acest lucru s-a întâmplat la intrarea Mântuitorului în Ierusalim pe un asin, fiind așteptat de oameni cu ramuri de măslin și finic, fiind aclamat prin cuvintele: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”.
În România, salcia ține locul ramurilor de măslin, acestea fiind legate de o altă legendă. Se spune că Maica Domnului, vrând să-și vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit, nu a putut să-și continue drumul din cauză că o apă mare i s-a ivit în cale. S-a rugat de toate buruienile s-o treacă apa, însă doar salcia a fost cea care a ajutat-o. Astfel, Maica Domnului a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o slujească.
În duminica Floriilor se sfințesc ramurile de salcie, pe care oamenii le așază mai apoi la icoane sau la ușa de la intrare. Se spune că ramurile au puteri miraculoase și ajută membri familie în caz de boală sau necaz.
Există însă mai multe tradiții legate de ramurile de salcie. Fetele nemăritate le pun sub pernă, iar ele vor mai deveni mai frumoase și își vor găsi sufletul pereche. Oamenii obișnuiesc să le mai pună și la pomii fructiferi, pentru ca aceștia să aibă rod bogat, sau la stupi.
Citește și: Premierul a făcut anunțul! Ziua în care se vor ridica restricțiile
Tradiții și superstiții de Florii
De Florii, este dezlegare la pește pentru cei care au postit în această perioadă, iar un vechi obicei spune că așa cum este vremea din această zi o indică pe cea din ziua de Paște.
Există multe tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Floriilor, încă respectate în multe zone din țară. Iată câteva dintre cele mai cunoscute:
- nu trebuie să te speli pe cap în această zi căci vei încărunți mult prea devreme;
- dorințele se îndeplinesc tuturor persoanelor care se împărtățesc de Florii;
- se dau plăcinte de pomană săracilor;
- fetele nemăritate trebuie să-și scoată zestrea afarăm în soare pentru a-și atrage ursitul;
- hainele trebuie aerisite, iar obiectele din casă primenită;
Ziua onomastică de Florii. Ce nume sunt sărbătorite
Totodată, mii de români și românce care poartă nume de flori, sau derivatele acestora, își sărbătoresc ziua onomastică. Puțin știu că oamenii care poartă nume de flori sunt sărbătoriți încă de pe vremea romanilor. Sărbătoarea era închinată Zeiţei Flora. Ulterior, aceasta a fost sărbătorită înainte de Paște, fiind asociată cu intrarea Domnului în Ierusalim.
Citește și: Dieta de primăvară. Mihaela Bilic: Cartofii reci și lactatele ne ajută să slăbim
Iată ce nume sunt sărbătorite:
- Anemona
- Brânduşa
- Camelia
- Codrin
- Codrina
- Codruţ
- Codruţa
- Crăiţa
- Crenguţa
- Crina
- Crinu
- Crinuţa
- Crizantema
- Dalia
- Delia
- Floarea
- Flora
- Florenţa
- Florentin
- Florentina
- Florica
- Florin
- Florina
- Garofiţa
- Gentiana
- Gherghina
- Iasmin
- Iasmina
- Iris
- Lăcrimioara
- Laur
- Laura
- Laurenţiu
- Laurian
- Lauriana
- Malina
- Margareta
- Micșunica
- Mugurel
- Narcis
- Narcisa
- Panseluţa
- Romaniţa
- Roza
- Rozalia
- Trandafira
- Violeta
- Viorel
- Viorela
- Viorica
- Zambila
- Zambilica