Calculator pensie. Află vârsta la care te pensionezi
Calculator pensie. Românii care vor să afle data la care pot ieși la pensie o pot face foarte simplu, cu ajutorul calculatorului de pe site-ul CNAS.
Există mai multe tipuri de pensie: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parţială, pensia de invaliditate și pensia de urmaş.
Pensia pentru limita de vârstă se acordă persoanlor care îndeplinesc condițiile privind vârsta de pensionare, precum și stagiul de cotizare.
Vârsta de pensionare și stagiul de cotizare
Din 2019, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 63 de ani, iar pentru femei de 58 de ani și 6 luni, urmând ca aceasta să crească cu 6 luni în fiecare an, până când va ajunge la 63 de ani, în 2028.
Totodată, de la 1 iulie 2017, pentru femeile care au născut şi educat pînă la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii se aplică vîrstele standard de pensionare prevăzute pentru femei, diminuate cu 3 ani.
În ceea ce privește stagiul de cotizare, pentru bărbați a fost stabilit la 34 de ani, iar pentru femeie de 30 de ani și 6 luni, care va crește până în 2024 la 34 de ani.
Calculator pensie
Dacă vrei să afli vârsta la care poți ieși la pensie, nu trebuie decât să introduci data de naștere pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Găsești AICI linkul.
Veți găsi calculator de pensie și pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), unde este la fel de simplu. Introduceți data nașterii, sexul și un cod de verificare, apoi veți afla vârsta de pensionare.
Persoanele care au lucrat în condiții speciale și deosebite, într-un mediu de lucru precar și riscant, precum și cei din poliție, armată, navigație și aviație, pot ieși la pensie mai devreme cu 15-20 de ani. Condiția este vârsta minimă pe care o au în momentul respectiv să fie de 45 de ani.
Iată cine sunt cei care pot ieși la pensie mai devreme:
- Posturile din unităţile miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă;
- Posturile din cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii;
- Posturile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
- Posturile din aviaţia civilă, pentru personalul navigant;
- Posturile din sectoarele care utilizează materii explozive, pulberi și muniții;
- Posturile din sectorul artistic prevăzute în anexa nr. 4 din lege (balerin, dansator, acrobat, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale, solist de operă, cascador, instrumentist).