• Coronavirus
  • Diverse
  • Emisiuni TV
  • Horoscop
  • Meteo
  • Rețete
  • Stiri Mondene
  • Actualitate
  • Social
  • Descoperă România
  • Utile
  • Lifestyle
  • Sport
  • Actualitate
  • Social
  • Descoperă România
  • Utile
  • Lifestyle
  • Sport
  • Coronavirus
  • Descoperă România
  • Diverse
  • Emisiuni TV
  • Horoscop
  • Lifestyle
  • Meteo
  • Rețete
  • Social
  • Sport
  • Stiri Mondene
  • Echipă
  • Coronavirus
  • Descoperă România
  • Diverse
  • Emisiuni TV
  • Horoscop
  • Lifestyle
  • Meteo
  • Rețete
  • Social
  • Sport
  • Stiri Mondene
  • Echipă
Stiri Romania
Home Rețete Bucate alese: Ciulama de pasăre cu mămăliguță
Rețete

Bucate alese: Ciulama de pasăre cu mămăliguță

Florin Tomescu11 iunie 2020 3 min read
1.57K

Bucătăria tradițională românească este plină de bucate alese. Încercăm să readucem gusturile românești de altădată prin rețete vechi, culese din cărțile de bucate ale bunicilor noștri. Iată cum se pregătește, de fapt, ciulamaua de pasăre tradițională, fără smântână și alte dresături. Carne fragedă de pui tăvălită printr-un sos îngroșat cu făină și unt.

Ingrediente necesare pentru cinci porții de ciulama de pasăre cu mămăliguță:

  • 750 grame pui sau orice carne de pasăre;
  • 150 grame unt;
  • 200 grame de făină;
  • 100 grame morcovi;
  • 50 grame țelină;
  • 50 grame ceapă;
  • 500 grame mălai;
  • sare și piper;

Mod de preparare ciulama de pasăre

Se curăță pasărea și se împarte în cinci. Se pune la fiert împreună cu morcovul, țelina și ceapa. Când sunt gata fierte, se scoate carnea și se strecoară zeama.

Într-un vas separat, se topesc 150 de grame de unt, în care se călește făina și se desface adăugând puțin câte puțin zeama de la carne și zarzavat, având grijă să nu se facă cocoloașe. Se adaugă carnea și se lasă la foc mic, timp de 30 de minute.

Se servește caldă cu piper pisat, după preferință, și cu mămăliguță. Puteți adăuga și pătrunjel sau orice alte verdețuri vă plac. Vinul alb sec sau berea sunt băuturile potrivite.

La final, răsfață-te cu un desert delicios. Încearcă și rețeta de prăjitură diplomat. E un deliciu răcoros!

Rețetă mămăligă

Dacă sunteți începătoare într-ale bucătăriei, vă lăsăm aici și o rețetă rapidă de mămăligă. Rețeta asta nu va da greș!

Pentru mămăligă e ideal să se folosească un ceaun sau o oală de fontă, cu fundul mai gros. În această oală se toarnă un litru de apă, se pune sare și se pune pe foc, până începe să fiarbă.

Când clocotește apa, se adaugă 200 – 250 de grame de mălai  sub formă de ploaie. Se amestecă în continuu cu telul în formă de pară, care va preîntâmpina formarea cocoloașelor.

Se amestecă mai departe, chiar după ce s-a pus tot mălaiul, până ce mămăliga reîncepe să fiarbă. Se reduce atunci focul la minimum, punem capacul și se lasă pe foc timp de 15 minute.

Dacă dorim să o răsturnăm, o acoperim cu capacul și o lăsăm să vreo 10 minute. O descoperim, apoi, și o punem pe foc iute până pufăie, desprinzându-se de fundul și pereții oalei. Acoperim oala cu o farfurie plată sau un fund de lemn și întoarcem mămăliga cu o mișcare rapidă. Poftă mare!

ciulama ciulama de pasare ciulama de pui ciulama reteta mamaliga reteta mamaliga reteta mamaliga rapida retete romanesti
AboutFlorin Tomescu
Absolvent al FJSC în anul 2014, am scris pentru mai multe publicații cunoscute din România
A murit Costin Mărculescu. Actorul a fost găsit de ambulanțieri în cadăA murit Costin Mărculescu. Actorul a fost găsit de ambulanțieri în cadă10 iunie 2020
Nu e Transfăgărășanul, nici Transalpina, dar e tot în România și e la fel de spectaculos!11 iunie 2020Nu e Transfăgărășanul, nici Transalpina, dar e tot în România și e la fel de spectaculos!
Citește și
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Citește și
Loredana Groza nu a mai rezistat și a spus adevărul! Care era marele secret al...
Citește și
Șoferii riscă amenzi în perioada sărbătorilor! Ce ornamente de Crăciun nu au voie să pună...
Citește și
Biletul de adio lasat de Madalina Manole. Cutremurator ce a cerut pentru copilul ei, inainte...
Citește și
Cat dureaza o partida de amor cu Alex Velea. Antonia l-a făcut de râs
Citește și
Cum o umilea Ștefan Bănică pe Andreea Marin. Artistul i-a aplicat bătăi în repetate rânduri:...

Articole asemanatoareBest

CaruselRețete

Vinete ca la Cernavodă. O rețetă din bucătăria românească a anilor ’60

Florin Tomescu12 august 2020
RețeteSocial

Cum să faci cea mai bună ciocolată caldă pentru Crăciun. Toată lumea îți va cere rețeta

Popa Mihaela18 decembrie 2023
CaruselRețete

Prăjitura Regina Maria. Rețeta veche cu nucă și cacao

marcu denisa23 noiembrie 2020
Articole recente
  • 1Când sănătos devine dăunător: prețul tragic al unei diete extreme
    Când sănătos devine dăunător: prețul tragic al unei diete extreme
    3 decembrie 2025
  • 2„N-a făcut nici infarct, nici AVC”. Au venit rezultatele autopsiei Ștefaniei Szabo
    „N-a făcut nici infarct, nici AVC”. Au venit rezultatele autopsiei Ștefaniei Szabo
    3 decembrie 2025
  • 3Rusia și China își consolidează parteneriatul strategic: alianță împotriva sancțiunilor internaționale
    Rusia și China își consolidează parteneriatul strategic: alianță împotriva sancțiunilor internaționale
    3 decembrie 2025
  • 4Artanu, fostul solist al trupei Timpuri Noi, a murit. Artistul avea 64 de ani
    Artanu, fostul solist al trupei Timpuri Noi, a murit. Artistul avea 64 de ani
    2 decembrie 2025
  • 5Căutările Continuă: Noi Indicii Dovedesc că Fugarul Emil Gânj este în Viață și se Ascunde în Mureș
    Căutările Continuă: Noi Indicii Dovedesc că Fugarul Emil Gânj este în Viață și se Ascunde în Mureș
    2 decembrie 2025

Știri și informații scrise cu simțul răspundurii pentru a informa o țară întreagă. Ne asumăm fiecare cuvânt și credem într-un jurnalism deontologic.

Facebook-f Instagram

Social Media

About us

Despre noi

Politica de confidențialitate

Termeni și condiții

Contact 

Echipă

Social

Fii la curent cu orice noutate

Facebook Instagram

Copyright © 2020 . All Rights Reserved.