Boboteaza, ziua în care se sfințesc apele. Sărbătoare periculoasă pentru cei ce fac anumite lucruri
Boboteaza este ziua în care se sfințesc apele, însă poate fi și o sărbătoare periculoasă pentru cei ce nu respectă anumite lucruri.
Boboteaza este celebrată pe 6 ianuarie în tradiția ortodoxă, fiind ziua în care se sărbătorește Botezul Domnului Isus Cristos în apele râului Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul. Această sărbătoare este asociată și cu sfințirea apelor, iar credincioșii participă la slujbe speciale în această zi.
În fiecare an, pe 6 ianuarie, preoţii sfinţesc apele, iar cei care se stropesc sau se îmbăiază în apa sfinţită sunt feriţi de rele şi de boli.
Boboteaza, ziua în care se sfințesc apele. Sărbătoare periculoasă pentru cei ce fac anumite lucruri
Însă, dacă stropirea cu agheasmă este permisă, potrivit tradițiilor străvechi, nu este bine să te speli pe cap sau să speli haine, pentru că ”se spurcă apele”.
De asemenea, se spune că nu e bine să te speli pe cap, pentru că se murdăreşte apa sfinţită. Unii bătrâni spun că dacă te vei spăla pe cap în ziua de Bobotează, o să ai dureri de cap tot anul.
Totodată, la sate, după ce preoții sfințesc apele, oamenii stropesc cu apa sfințită casele și animalele. Iar apa sfințită care rămâne o păstrează pentru leac.
Tradiții și obiceiuri
În satele de pe malul unei ape, în timpul slujbei de Bobotează, s-a împământenit obiceiul ca preotul să arunce o cruce de lemn în apa rece, uneori îngheţată, iar câţiva feciori curajoşi sar după ea şi o aduc înapoi.
Boboteaza este, simbolic şi o sărbătoare a purificării naturii de forţele răului, prin apa sfinţită. Tot acum, în anumite zone ale ţării, se fac previziuni despre condiţiile meteorologice din acest an, dacă acestea vor fi sau nu favorabile recoltei.
Dincolo de obiceiurile creştine din această zi, în tradiţia românească se practică şi unele ritualuri păgâne de purificare, de alungare a spiritelor rele din gospodării şi animale. Potrivit unei alte credințe populare, atunci când preotul bagă sau aruncă crucea în apă, dracii ies de unde s-au ascuns şi fug pe câmp, dar nu pot fi văzuţi de oameni, ci doar de lupi, care îi urmăresc şi îi sfâşie.
Din bătrâni se mai spune că în ziua Botezului Domnului nu este bine să lași haine la uscat, căci diavolii își caută scăpare, ascunzându-se sub ele.