Blackout în Europa. Avertisment crunt: “Urmează o pană de curent catastrofală”

Blackout în Europa. Austria lansează un avertisment crunt: “Urmează o pană de curent catastrofală la nivel european”.
Pare un scenariu de film, însă ministrul austriac al Apărării, Klaudia Tanner, a avertizat că urmează, în foarte scurtă vreme, o avarie uriaşă în sistemul energetic european, care este interconectat.
Blackout în Europa. Austria, avertisment crunt
“Luăm în calcul o întrerupere de curent în viitorul apropiat”, avertizează Klaudia Tanner, ministrul apărării din Austria.
Se pare că autoritățile din Austria nu-și pun problema dacă va fi acest “Blackout”, ci când se va întâmpla, iar autoritățile au luat deja primele măsuri. Forțele armate din Austria desfășoară de câteva săptămâni o campanie masivă de conștientizare a opiniei publice prin intermediul mass-mediei despre „blackout“, adică o pană de curent de dimensiuni mari, catastrofale.
Practic, autoritățile din Austria au distribuit o listă de acţiuni pe care trebuie să le întreprindă fiecare cetăţean într-o astfel situaţie, dar şi pentru pregătirea unei astfel de ipoteze.
Campania de publicitate stradală, numită „Blackout – ce să faci atunci când totul s-a oprit?” cuprinde 6.300 de afișe explicative trimise celor 2.095 de municipii din Austria. Scopul este de a oferi populației sfaturi, campania de informare cuprinde și inserții publicitare în presa audio-vizuală și scrisă cu titlul: „Blackout! Plănuiți-vă să petreceți acasă un concediu ca la camping pentru 14 zile“!
Citește și: Medicii fața în față cu antivacciniștii. Discuție halucinantă: “Îi lasă să moară pe cei nevaccinați!”
Ministerul Federal al Apărării vine cu informații precise privind un blackout în Europa. Potrivit acestei surse, pana de curent va dura în jur de o săptămâna. Conform aceleași surse, probabilitatea unui blackout în următorii 5 ani este de 100%.
Ce se va întâmpla în această perioadă? Telefoanele mobile, rețelele fixe și internetul vor fi paralizate. Vor înceta să funcționeze automatele bancare, stațiile de benzină, majoritatea mijloacelor de transport în comun, lifturile, sistemele de încălzire și răcire, vor fi probleme semnificative în aprovizionarea cu apă și în funcționarea canalizării. Principala problemă în gospodării este că dispozitivele de răcire sau sistemele de încălzire se defectează odată cu lipsa energiei electrice, ceea ce poate avea efecte diferite și dramatice în funcție de anotimp. Procurarea hranei va fi dificilă.
Ce să nu-ți lipsească din casă în cazul unei pene de curent
Forțele armate austriece informează, pe pagina ministerului federal al apărării, bundesheer.at despre obiectele ce trebuie pregătite din timp, în eventualitatea unui blackout.
“Procurați-vă un radiou cu baterii, alternativ asigurați-vă că aveți acces la radioul unui automobil. Păstrați astfel în permanență rezervorul automobilului pe jumătate plin, lămpi portabile pe baterii, lumânări, extinctoare și sisteme de atenționare privind concentrația de monoxid de carbon. Depozitați în gospodărie apă de băut, 2 l de persoană pe zi, pentru 3-5 zile, rezerve de hrană pentru 3–5 zile, medicamentele necesare pentru două săptămâni, bani în numerar”.
Iată ce ar putea fi util într-o astfel de situație:
– Radio cu baterii (radio auto!)
– Lanterne sau faruri (inclusiv suficiente baterii de rezervă)
– Lumânari, aprinderi, stingătoare, alarme de monoxid de carbon
– Apă (2 litri de persoană pe zi; 3-5 zile), băuturi, ceai, cafea
– Mâncare durabilă timp de 2 săptămâni (paște, orez, conserve…)
– Medicație esențială timp de 2 săptămâni, trusă de prim ajutor
– Articole de toaletă, saci de gunoi, benzi adezive, fermoar
– Aragaz, grătar, pastă de combustibil
– Încasați în bancnote și monede mici
– Saci de dormit, pături, haine calde
– Jocuri, blocuri, pixuri
– Mașina să aibă rezervorul măcar pe jumătate plin.
Pe 9 ianuarie 2021 a existat un deficit masiv de acoperire cu energie electrică și astfel o scădere a frecvenței în toată Europa Centrală, scenariul blackout-ului fiind evitat doar prin oprirea imediată a unor mari consumatori din rețeaua electrică europeană, relatează diepresse.com.