Beneficiile incredibile ale consumului de morcovi. Cum îi poți prepara pentru a-i păstra toți nutrienții
Beneficiile incredibile ale consumului de morcovi. Cum îi poți prepara pentru a-i păstra toți nutriențiiMorcovii sunt legume extrem de delicioase, ce conțin tot felul de nutrienți extrem de benefici pentru organismul uman.
Morcovul asigură nutrienți importanți precum:
- vitamina A, nutrient rezultat în urma procesului de absorbție și transformare a betacarotenului în timpul digestiei;
- vitamina B6;
- vitamina B7, cunoscută și sub numele de biotină sau vitamina H, implicată în metabolismul grăsimilor și al proteinelor;
- vitamina K care joacă un rol esențial în procesul de coagulare al sângelui;
- potasiu;
- biotină (vitamina H) esențială în metabolismul proteinelor și grăsimilor;
- antioxidanți.
De asemenea, morcovii sunt o o sursă bogată în betacaroten și apă, care se regăsește într-o proporție de 86% – 95%.
Beneficiile incredibile ale consumului de morcovi
Morcovii sunt o sursă incredibilă de nutrienți și vitamine.
100g de morcovi conține:
- apă: 88%;
- calorii: 41;
- proteine: 0.9g;
- carbohidrați: 9.6g;
- zaharuri (sucroză și glucoză): 4.7g;
- fibre solubile și insolubile: 2.8g;
- grăsimi: 0.2g.
Consumul de morcovi duce la un risc mai scăzut de apariție al afecțiunilor cardiovasculare și hipertensiunii. Asociația Americană a Inimii recomandă consumul alimentelor care conțin potasiu, printre care și morcovii. Potasiul contribuie la relaxarea vaselor de sânge, reducând astfel riscul de creștere a valorilor tensiunii arteriale (hipertensiune).
În plus, morcovii au un conținut important de fibre solubile și insolubile deopotrivă care ajută la menținerea unui nivel optim de colesterol în sânge. Colesterolul ridicat reprezintă unul din cei mai importanți factori de risc pentru apariția problemelor cardiovasculare.
Pentru cele mai mari beneficii, morcovii pot fi consumați în stare crudă, însă și la cuptor, fierți, pe grătar sau la abur sunt excelenți.
Iată o rețetă delicioasă de morcovi gătiți la cuptor:
Morcovi copți la cuptor cu usturoi și parmezan
Ingrediente:
2 morcovi medii ca dimensiune;
1 lingură ulei de măsline (sau alt ulei vegetal la alegere);
25g parmezan;
1 linguriță usturoi pudră;
10g pătrunjel proaspăt, tocat;
sare și piper după gust.
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Curăță morcovii și taie-i fâșii lungi, asemenea formei cartofilor prăjiți. Amestecă într-un castron uleiul, pătrunjelul tocat, pudra de usturoi și parmezanul, apoi asezonează cu sare și piper după gust.
Adaugă morcovii în castron și mixează-i cu compoziția de mai sus. Așază-i într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și introdu tava la cuptor aproximativ 15 – 20 de minute.