Barem corectare la Evaluare Națională 2021. Cum se rezolvau subiectele la limba română
Barem corectare la Evaluare Națională 2021. Zi cu emoții pentru elevii de clasa a VIII-a, care susțin astăzi, 22 iunie, prima probă de la Evaluarea Națională.
Baremul este cel în funcție de care profesorii vor evalua lucrările scrise de elevi la examenul de limba și și literatura română de la Evaluarea Națională 2021.
Barem corectare la română, la Evaluare Națională 2021
Evaluarea Națională se va desfășura în 3.850 de centre de testare. Proba a început la ora 9.00 și va dura 120 de minute. Vom publica subiectele la română la examenul de Evaluare Națională 2021 și baremul de corectare imediat ce vor fi disponibile pe site-ul Ministerului Educației. Baremul de corectare ar urma să fie publicat de către minister la ora 14.00.
Ministerul Educației a pus la dispoziția elevilor mai multe modele de subiecte (teste de antrenament), începând cu semestrul al II-a. Din cauza pandemiei de coronavirus, programa pentru Evaluarea Națională a fost modificată. Găsiți AICI câteva modele de antrenament, dar și baremul de corectare.
Doi profesori evaluatori vor corecta lucrările elevilor, ambii în săli separate, pe baza baremului elaborat de Centrul Național de Evaluare și Examinare. Nota este calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de profesorii evaluatori. Aceasta notă este cea care se va lua în calcul pentru media generală la Evaluarea Națională.
Vezi AICI subiectele de la Evaluarea Națională 2021, la limba și literatura română
Subiectele la Evaluarea Națională 2021, realizate după modelul PISA
Subiectele de la Evaluarea Națională 2021 au fost modificate, astfel că elevii vor avea de rezolvat, în premieră, cerințe concepute după modelul testelor PISA.
La limba și literatura română, subiectul va fi structurat în doar două subiecte. Primul are mai multe puncte și subpuncte și este cel mai important, fiind cotat cu 70 de puncte.
Citește și: Recrutări MApN 2021. Armata Română recrutează soldați, inclusiv pentru Forțele Speciale. Posturi vacante
La primul subiect se dau două texte, care pot fi redactate în stiluri diferite, dar care sunt cumva pe aceeași temă. Pornind de la aceste texte, se testează mai întâi capacitatea elevului de a culege informații din cele două texte, prin întrebări specifice, de tip grilă, altele de tip corect-incorect. Treptat, apar cerințe mai elaborate, care vor să verifice capacitatea elevului de a înțelege mesajul celor două texte, mijloacele prin care se transmite, trebuie să facă o analogie cu alte texte studiate și să redacteze un text de tip argumentativ.
În a doua parte a subiectului I (punctul B), sunt verificate noțiuni de vocabular și gramatică.
Al doilea subiect, notat cu 20 de puncte, este o compunere succintă pe o temă dată.