Badantă româncă moartă în Italia, omagiată de colege. „O fată deosebită!”

„O altă colegă ne-a părăsit, era o fată deosebită!”, a anunțat pe rețelele de socializare o româncă, într-un anunț făcut pe un grup cu badante românce din Italia.
Violeta Boricean era din Întorsura Buzăului, județul Covasna și lucra ca badantă la Pietrasanta (Toscana). Vestea morții sale a produs multă tristețe printre colegele de breaslă.
Sute de îngrijitoare românce au comentat postarea cu anunțul morții Violetei Boricean. Redăm câteva dintre comentariile respective:
„Păcat… mare păcat, știm când plecăm la muncă departe de familie, dar nu știm când ne întoarcem și cum ne întoarcem”.
„Dumnezeu s-o odihnească în pace! Păcat, stăm printre străini și nu mai avem timp să ne bucurăm măcar un pic la noi acasă. Condoleanțe familiei!”
„Și uite așa, româncele noastre lasă Italia și pleacă la ceruri una câte una. Dumnezeu să o ierte!”
„Off, Doamne ferește pe toată lumea, stresul își spune cuvântul, aveți grijă de voi dragelor…”
Ambasada României în Italia a publicat pe site informații precum contractul colectiv de muncă pentru lucrătorii domestici tradus în română și ghidul lucrătorului român, dar site-ul nu are o interfață prietenoasă și nu e ușor de navigat – la fel ca celelalte site-uri ale ambasadelor României. Nu am reușit să găsesc aceste documente decât după ce am rugat-o pe Mirela Videa să-mi trimită linkurile.
Cui să te adresezi dacă drepturile tale sunt încălcate la muncă în Italia:
Inspectoratului Teritorial de Muncă pentru neplata salariului, concedii neacordate, muncă la negru, ore suplimentare neplătite etc. Aici găsești formularul pentru reclamații, disponibil și în limba română.
Carabinierii pentru Protecţia Muncii (Carabinieri per la tutela del lavoro) pentru cazurile de exploatare gravă la locul de muncă și intermediere ilegală a forței de muncă).
Institutul Național de Protecție Socială (INPS) pentru plângeri legate de neplata contribuțiilor de asigurări sociale.
Sindicatele au încheiate convenții cu avocați specializați și ajută toți lucrătorii domestici (badante și còlf), chiar dacă nu sunt înscriși în sindicat. Sunt multe „patronati” în Italia, dar ACLI COLF și FEDERCOLF sunt printre cele mai mari.
CAF/ CAAF (centre de asistență fiscală) pentru completarea declaraţiei de venit şi pentru a verifica ce fel impozit pe trebuie să plătești. Unele centre asigură asistență pentru încheierea unui contract de muncă în domeniul îngrijirii.
Numărul verde 800 290 290 poate fi apelat 24 de ore din 24 de victimele traficului de persoane și ale exploatării. Serviciul este disponibil și în limba română.