Armata obligatorie în România. Se reintroduce stagiul militar?
Armata obligatorie în România. George Simion, copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor, a spus, vineri seara, la „Marius Tucă Show”, că va cere în Parlament ca stagiul militar să devină obligatoriu.
Marius Tucă le-a cerut invitaților săi de vineri serară, copreședinții AUR George Simion și Claudiu Târziu, să vorbească despre proiectele formațiunii politice care țin de identitatea românească și pe care vor să le treacă prin Parlament, în această legislatură.
„Reforma clasei politice e prioritatea zero. Tot răul din societatea românească vine de la o clasă politică incompetentă și coruptă”, a spus Claudiu Târziu.
Armata obligatorie în România. Se reintroduce stagiul militar obligatoriu?
Claudiu Tarziu a spus ca prioritatea este reforma clasei politice.
“Licee si universitati in limba romana unde sunt comunitati romanesti. De asemenea, armata obligatorie, dar nu in sens de 3 luni sau 6 luni, dar pregatire militara pentru toti cei doritori”, a spus si George Simion in cadrul emisiunii. Momentul poate fi vizionat la minutul 45 si 45 de secunde.
Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat din 2007
În România comunistă, serviciul militar era obligatoriu pentru toți cetățenii români, indiferent de sex, îndeplinindu-se în diferite forme (L14 din 28/12/72, art. 28).Barbații, puteau fi chemați pentru îndeplinirea serviciului militar, de la 20 la 50 de ani, iar femeile de la 18 la 45 de ani (L14 din 28/12/72, art. 29) Admișii și admisele la facultate făceau armata la “termen redus”. Băieții – nouă luni înaintea primului an de facultate.[34], iar studentele se inițiau în tainele trasului cu pușca pe durata studiilor. La Universitate, în trei ani din totalul de patru, câte o zi pe săptămână era alocată milităriei.
Forțele Armate Române sunt formate din trei categorii de arme: Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forțele Navale , aflate sub comanda Statului Major al Apărării, direct subordonat Ministerului Apărării Naționale. Pe timp de război, Președintele României este comandatul suprem al Forțelor Armatei. Ministerul Apărării Naționale are prevăzute, potrivit proiectului pe 2009, cheltuieli în valoare de 7,65 miliarde de lei, respectiv 1,3% din PIB, ceea ce reprezintă cu aproximativ două miliarde de lei mai puțin față de suma prevazută în proiectul fostului Guvern Tăriceanu. Modernizarea armatei române necesită, în următorii 10 ani, 13 miliarde euro, doar pentru programele mari de înzestrare, planificate atât pentru forțele aeriene, cât și pentru cele terestre și navale. În prezent, numărul total de efective participante la misiuni internaționale este de 1601.Momentan, sunt trupe române în Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Irak și Afganistan, conform wikipedia.ro.