Amendă rovinietă 2022. De câte ori poți fi amendat?
De multe ori, unii șoferi, în graba de a se deplasa dintr-o localitate în alta, uită de rovinietă. Iar acest lucru înseamnă, evident, ceea ce îi sperie pe majoritatea șoferilor: amendă.
Aceasta pentru că CNAIR are amplasate pe drumurile naționale și autostrăzi mai bine de o sută de camere pentru controlul rovinietei.
Astfel, este greu ca șoferii care nu-și plătesc rovinieta să scape neprinși. Iar cei care nu au rovinieta plătită, vor primi amenda acasă sau la sediul firmei.
Potrivit legislației din România, în cazul în care un șofer circulă fără rovinietă, autoritățile îl pot sancționa în termen de cel mult patru luni.
Este important de știut că după depășirea acestui termen, fapta se prescrie. Până în 2018, prescrierea intervenea în șase luni de la săvârșirea faptei, nu în patru.
Ministerul Transporturilor a propus creșterea amendei pentru rovinietă
Recent, Ministerul Transporturilor a propus creșterea amenzilor pentru lipsa taxei de drum.
Potrivit propunerii, pentru categoria B, amenda minimă crește de la 250 de lei la 275 de lei. Pe de altă parte, pentru microbuzele de transport persoane de până la 23 locuri, amenda crește cu 500 de lei, de la 1.250 la 1.750 de lei.
Pentru șoferii de camioane sancțiunea minimă crește la 11.900 de lei, de la 3.000 de lei, potrivit propunerii Ministerului. Pentru camioane valoarea maximă a amenzii ajunge la 23.800 lei.
De câte ori poate fi amendat șoferul?
Dacă un șofer a fost amendat pentru că a circulat fără rovinietă, autoritățile îl pot informa în două luni despre amendă.
Important de știut este că acesta nu mai poate fi sancționat în acest interval dacă va continua să circule fără taxa de drum achitată.
„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, scrie, concret, în OG 15/2002.
Acest lucru înseamnă că, teoretic, termenul dintre două amenzi este de cel mult șase luni: termenul până la care fapta se prescrie (patru luni) + termenul în care autoritățile trebuie să-l anunțe pe cel sancționat (două luni).
Pentru plata rovinietei puteți accesa mai multe site-uri, printre care https://app.e-rovinieta.ro/ro/rovinieta/1 sau https://www.roviniete.ro/ro/rovinieta.
Amenzile pot fi achitate și pe site-ul ghiseul.ro.