Alimente bogate în vitamina D. Când este bine să le consumi
Una dintre cele mai importante substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a rămâne sănătos este Vitamina D. Ea este produsă în mod natural de organism atunci când pielea noastră este expusă la soare, dar o putem găsi și în diverse alimente.
Alături de calciu, vitamina D ajută la formarea oaselor și la menținerea sănătății lor. Vitamina D are rol în asimilarea calciului și a fosforului la nivelul intestinului subțire, precum și în fixarea acestora în oase și dinți.
Ce este vitamina D și rolul acesteia în organism
Vitamina D este un nutrient solubil în grăsimi, unul din cei 24 de micronutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului. Rolul major al vitaminei D este de a menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sange.
Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul, care formează și menține oasele puternice. Poate avea un rol important și în menținerea funcției musculare și în întărirea sistemului imunitar.
Citește și: Adevărul despre kaki, fructul miracol care se găsește peste tot în această perioadă
Necesarul de vitamina D, în funcție de vârstă
Recomandările generale privind cantitatea de vitamina D necesară pe zi, la persoanele sănătoase, sunt următoarele:
- Copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni – 400 UI/zi
- Persoanele cu vârste cuprinse între 1 și 70 de ani, femei gravide si lauze – 600 UI/zi
- Persoanele peste 71 de ani – 800 UI/zi.
Vitamina D poate fi asimilată din suplimentele alimentare care pot fi luate fără prescripție medicală, însă medicul ar trebui consultat cu privire la cantitatea de care aveți nevoie, deoarece atât deficitul vitaminei D, cât și aportul prea mare sunt periculoase pentru organism.
Alimente bogate în vitamina D
O alimentație sănătoasă și variată ar trebui să asigure cantitatea necesară de vitamina D în organism și să nu ai nevoie de suplimente alimentare. Iată care sunt alimentele bogate în vitamina D:
Beneficii ale organismului cu ajutorul vitaminei D
- Stimulează activitatea sistemului imunitar.
- Este necesară pentru buna formare și dezvoltare a creierului.
- Contribuie la buna funcționare a tiroidei.
- Previne apariția rahitismului, osteoporozei și fracturilor.
- Asigură o funcție neuromusculară normală.
- Are rol în reglarea ritmului cardiac.
- Potențează funcțiile pe care le exercita vitaminele A și C în organism.
- Contribuie la prevenirea unor boli autoimune ca: artrita reumatoida sau bolile inflamatorii intestinale.