Admitere Poliție 2022. Documente necesare pentru înscriere

Admitere Poliție 2022. Iată care sunt instituțiile subordonate Ministerului Afacerilor Interne (MAI) la care se pot înscrie tinerii, cine poate opta pentru o carieră în Poliție și ce trebuie să conțină dosarul de recrutare.
Totodată, anul 2022 vine și cu schimbări radicale în ceea ce privește admiterea în școlile de poliție. Iată cât de greu va fi examenul și la ce trebuie să se aștepte viitorii agenți.
Admitere Poliție 2022
Cei care își doresc să urmeze o carieră în acest domeniu se pot înscrie la una dintre următoarele instituții:
Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, acolo unde concursul de admitere se organizează pe facultăți, după cum urmează:
- Facultatea de Poliție
– Specializarea “Ordine și siguranță publică” – învățământ cu frecvență și învățământ cu frecvență redusă
– Specialitatea Poliție
– Specialitatea Poliție de Frontieră
– Specialitatea Jandarmi
– Specialitatea “Drept” – învățământ cu frecvență și învățământ cu frecvență redusă - Facultatea de Pompieri
– Specializarea “Instalații pentru construcții – pompieri” – învățământ cu frecvență
Școala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” Câmpina
Școala de Agenți de Poliție “Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca
Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica”
Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni
Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră Avram Iancu Oradea
Scoala Națională de pregătire a agenților de penitenciare Tg Ocna
Cum se va desfășura recrutarea candidaților în 2022
Ministerul Afacerilor Interne a decis să schimbe modalitatea de recrutare a candidaților, după mai multe intervenții eșuate ale agenților. Așadar, pe lângă testul grilă la limba română și cel la o limbă străină, candidații vor avea de trecut și un joc de roluri, menit să le testeze capacitatea de a avea un dialog coerent, bazat pe noțiuni din legislație.
Acest joc de rol urmărește aptitudinile viitorului polițist de a interacționa cu cetățenii, dar și dacă acesta are capacitatea de a lua decizii rapide, în fața unei situații impuse. Până acum nu a fost stabilită o structură în baza căreia candiații vor fi evaluați, însă se are în vedere modelul european.
Practic, candidatul trebuie să facă față unei situații neașteptate, cum ar fi dialog cu un cetăţean aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, dialog cu un minor recalcitrant, dialog cu un şofer care a încălcat legsilaţia rutieră etc.
Sesiunea de admitere în școlile MAI este programată pentru luna aprilie 2022. Calendarul exact al admiterii nu a fost însă aprobat. Admiterea se va desfășura diferit, în funcție de instituție. Potrivit informațiilor publicate de Academia de Poliție pe Facebook, examenul de admitere se va da pe 23 august 2022.
Pentru a deveni elevi ai şcolilor de poliţie, candidaţii trebuie să cunoască noţiuni din Constituţia României, lgislaţia specifică MAI privind modul de organizare, funcţionare şi atribuţiile Poliţiei Române, noţiuni despre principalele instituţii ale statului (parlament, guvern, preşedinţie, administraţie publică şi autoritatea judecătorească), Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Codul de etică şi deontologie al poliţistului. Pe lângă legislaţie, candidaţii trebuie să stăpânească elemente de logică: argumentarea si structura argumentării, propoziţii categorice, raţionamentul etc.
Citește și: Românii care refuză încorporarea, 7 ani de închisoare. Categoria de vârstă vizată
Condiții candidați admitere Poliție
- să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România;
- să cunoască limba română, scris şi vorbit;
- să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
- să fie apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic (îndeplinirea condiției se constată de structurile de specialitate ale M.A.I);
- să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniţi sau să îi împlinească în cursul anului în care participă la concursul de admitere;
- să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat sau să prezinte adeverință care atestă că au susținut examenul de bacalaureat în sesiunea anului în care participă la concursul de admitere;
- să aibă un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist;
- să nu aibă antecedente penale, cu excepţia situaţiei când a intervenit reabilitarea;
- să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni;
- să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;
- să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege;
- să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentaţie, în ţinuta de vară (verificarea îndeplinirii se realizează cu ocazia examinării medicale);
- să fi obţinut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puţin 9,00, cu excepţia candidaţilor care au absolvit instituţii de învăţământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului;
- să nu fi fost exmatriculaţi pentru abateri disciplinare dintr-o instituţie de învăţământ;
- nu trebuie să aibă calitatea de membru al vreunui partid politic sau organizaţii cu caracter politic odată declarați ADMIS.
Candidații depun dosarul de recrutare, cu toate documentele solicitate, la unitățile care desfășoară activități de recurtare, urmând ca apoi să fie informați cu privire la data și locul unde se va desfășura evaluarea psihologică. Termenul de depunere a dosarului este stabilit de către fiecare centru în parte. Găsiți AICI lista completă a documentelor necesare pentru înscrierea la Academia de Poliție.