Admitere Academia de Poliție 2021. Calendarul și actele necesare

Îți dorești să devii student al Acadmiei de Poliție în 2021? Trebuie să știi că concurența este una acerbă în fiecare an și doar cei bine pregătiți reușesc să treacă cu brio toate probele. Spre exemplu, în 2020, aproximativ 3.000 de candidați s-au înscris la concursul de admitere în Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” București. Iată tot ce trebuie să știi despre admitere, locuri scoase la concurs, calendar și ce acte trebuie să dețină dosarul de recrutare.
Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza București cuprinde șase facultăți, după cum urmează:
- Facultatea de Poliţie
- Facultatea de Pompieri
- Facultatea de Arhivistică
- Facultatea de Științe Juridice și Administrative
- Facultatea de Poliție de Frontieră
- Facultatea de Jandarmi
Admitere Academia de Poliție 2021
Locuri scoase la concurs Academia de Poliție
În anul școlar 2020-2021, au fost scoase la concurs 588 de locuri, dintre care 100 cu taxă, la Facultăţile de Poliţie, de Poliţie de Frontieră, de Jandarmi, de Ştiinţe Juridice şi Administrative şi de Pompieri.
Numărul de locuri scoase la concurs în anul 2021 va fi publicat pe pagina web a Academiei (www.academiadepolitie.ro), la data aprobării prin Hotărâre a Guvernului, conform legii.
Admitere 2020, Academia de poliție. Calendar
Ca să știți cam la ce date să vă așteptați, găsiți mai jos calendarul admiterii la Academia de Poliție din 2020:
- 4 august 2020: termenul limită pentru depunerea dosarului de recrutare;
- 28 iulie – 07 august 2020: achitarea taxei de concurs;
- 24 – 29 august 2020: proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice;
- 01 – 02 septembrie 2020: proba de evaluare a cunoștințelor;
- 08 – 24 septembrie 2020: examinarea medicală;
- 26 septembrie 2020: afișarea rezultatelor finale;
Acte necesare pentru înscrierea la Academia de Poliție
Cei care își doresc să se înscrie la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” din București trebuie să întocmească un dosar cu următoarele acte:
- cartea de identitate în original sau paşaportul în original;
- chitanța cu contravaloarea taxei de înscriere la concurs sau, după caz, acte doveditoare din care să rezulte că te afli într-una din situaţiile în care beneficiezi de scutire de plata taxei;
- diploma în original doveditoare obținerii distincțiilor/premii la olimpiade școlare naționale/internaționale recunoscute de Ministerul Educației Naționale;
- diploma de BAC, în original sau în copie legalizată; în locul diplomei de bacalaureat mai poți prezenta și o adeverinţă eliberată de liceu, în care se menţionează notele obţinute la disciplinele de examen, media generală de la bacalaureat, termenul de valabilitate şi faptul că nu a fost eliberată diploma;
- foaia matricolă a studiilor liceale, în original; copia documentului va fi certificată cu originalul de către personalul desemnat şi se semnează de către acesta şi de candidat; în cazul în care se prezintă copia legalizată, aceasta se acceptă;
Dosarul de recrutare trebuie să includă și avizul psihologic. Evaluarea psihologică a candidaţilor se va face la unitatea de recrutare, conform planificării. Aceasta este, de fapt, prima etapă a admiterii, doar candidații declarați apt din punct de vedere psihologic vor putea continua procesul de recrutare.
Ca la orice altă facultate, înscrierea la Academia de Poliție este contra cost. Pentru a participa la concursul de admitere, candidaţii sunt obligaţi să achite o taxă de înscriere la concurs. În 2020, valoarea acesteia a fost de 450 de lei.
Există și scutiri la taxe, anume: orfanii de unul sau ambii părinţi; cei care provin din casele de copii sau din plasament familial; copiii personalului didactic sau didactic auxiliar, în activitate sau pensionaţi copiii personalului M.A.I., în activitate / pensionat/ decedat; copiii funcţionarilor publici cu statut special din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în activitate, pensionaţi sau decedaţi (numai pentru candidaţii la specializarea Penitenciare).
Citește și: Cea mai mare amendă de circulație din România. Un tânăr de 20 de ani a doborât recordul!
Etapele concursului de admitere la Academia de Poliție
Concursul de admitere se desfăşoară în următoarele etape:
Etapa I – Susținerea probei eliminatorii de evaluare a performanței fizice;
Etapa a II-a – Proba de evaluare a cunoştinţelor;
Etapa a III-a – Examinarea medicală.
Probele de concurs din cadrul etapelor I și II se susțin în centrele zonale de selecție, ambele fiind probe eliminatorii. Candidatul va fi primi calificatul “promovat/nepromovat”.
Proba de evaluare a cunoștințelor diferă în funcție de facultatea aleasă. La Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative (specializarea „Drept”), Facultatea de Poliţie, Facultatea Poliţie de Frontieră şi Facultatea de Jandarmi constă în aplicarea unui Test grilă la disciplinele: Istorie, Limba română şi Limba străină (engleză, franceză, germană, rusă și spaniolă).
Cei care aleg Facultatea de Pompieri vor da un test grilă din următoarele discipline: Algebră şi Elemente de analiză matematică şi Fizică (Mecanică, Fizică moleculară şi Termodinamică, Electricitate).
Întrebările din chestionar se întocmesc, se evaluează şi se notează separat pe discipline, iar timpul alocat desfăşurării probei este de 4 ore.
Găsiți AICI detalii compete despre modul de desfășurare al admiterii.