A început Postul Paștelui! Ce nu trebuie să facă românii în această perioadă

Postul Paștelui este unul dintre cele două mari posturi din an și cel mai aspru dintre toate. În 2025, Postul Paștelui a început pe 3 martie și va dura până pe 19 aprilie, urmând ca Paștele, Învierea Domnului, să fie sărbătorită pe 20 aprilie.
Înainte de Paște, creștinii țin Postul Mare, perioadă care face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei.
De asemenea, postul de 40 de zile aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.
Ce nu trebuie să faci niciodată în Postul Paștelui
În perioada postului, credincioșii trebuie să se roage pentru curățarea sufletului. De asemenea, este interzis consumul de carne, brânză, ouă și lapte. În schimb, există și zile în care credincioșii au dezlegare la pește.
Postul Paștelui este cel mai aspru, existând numai două sărbători cu dezlegare la pește: Buna Vestire (25 martie) și Duminica Intrării Domnului în Ierusalim – Duminica Floriilor (13 aprilie).
Postul nu înseamnă doar să te abții de la câteva alimente interzise, ci mult mai mult. Pe lângă abținerea de la mâncăruri de dulce și înfrânarea de la lăcomie materială, invidie și egoism, gânduri necurate și cuvinte urâte, omul trebuie să ceară iertare pentru păcatele lui.
În Postul Paștelui nu se fac nunți, nu se mănâncă de dulce, iar oamenii ar trebui să fie mai buni și mai miloși cu semenii lor.
Pe toată perioada Postului Paștelui nu se fac nunți și botezuri. În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunţi în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne, în Săptămâna Luminată. Motivul pentru care nu se fac nunți în post este faptul că imediat după slujba Tainei Nunții sunt organizate petreceri cu multă mâncare și băutură, dar și cu o atmosferă ce este în contradicție cu atmosfera ce caracterizează perioada postului.
Când pică Paştele în următorii ani
Lista datelor la care se va sărbători Paştele ortodox în următorii ani:
Paşte 2025 – 20 aprilie;
Paşte 2026 – 12 aprilie;
Paşte 2027 – 2 mai;
Paşte 2028 – 16 aprilie;
Paşte 2029 – 8 aprilie;
Paşte 2030 – 28 aprilie.